Începând cu anul 1992, în data de 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, eveniment instituit de Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.
Tema din acest an, „Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă” , reprezintă un apel la acțiune care rezonează în întreaga lume și reflectă conștientizarea unei nevoi urgente și a unei oportunități profunde.
În această Zi Mondială a Sănătății Mintale, Organizația Mondială a Sănătății evidențiază legătura vitală dintre sănătatea mintală și muncă. Mediile de lucru sigure și sănătoase pot acționa ca un factor de protecție pentru sănătatea mintală. Condițiile nesănătoase, inclusiv stigmatizarea, discriminarea și expunerea la riscuri precum hărțuirea și alte condiții proaste de muncă, pot prezenta riscuri semnificative, afectând sănătatea mintală, calitatea generală a vieții și, în consecință, participarea sau productivitatea la locul de muncă.
Totodată, OMS, subliniază că este esențial ca guvernele, angajatorii, organizațiile care reprezintă lucrătorii și angajatorii și alte părți interesate, responsabile de sănătatea și securitatea lucrătorilor, să lucreze împreună pentru a îmbunătăți sănătatea mintală la locul de muncă. Acțiunile de abordare a sănătății mintale la locul de muncă ar trebui să fie realizate cu implicarea semnificativă a lucrătorilor și a reprezentanților acestora, precum și a persoanelor cu experiență trăită în afecțiunile de sănătate mintală. Investind eforturi și resurse în abordări și intervenții bazate pe dovezi la locul de muncă, ne putem asigura că toată lumea are oportunitatea de a prospera la locul de muncă și în viață.
Cu referire la acest subiect, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR filiala Argeș, a declarat:
Asistenții medicali reprezintă grupul predominant de profesioniști din sistemul de sănătate, ceea ce justifică, în mod special, necesitatea acordării atenției privind starea lor de sănătate. Profesia de asistent medical este solicitantă din punct de vedere emoțional, mental și fizic. Volumul mare de muncă, deficitul de personal, tensiunile psihologice, lipsa de sprijin, de recunoaștere, de respect, de autonomie, precum și dezechilibrul dintre viața profesională și cea personală, reprezintă surse de dificultate și de suferință psihologică. Angajatorii din sistemul de sănătate joacă un rol crucial în dezvoltarea unor medii de muncă sănătoase și în oferirea de sprijin personalului de asistență medicală cu scopul de a limita și preveni suferința psihologică a angajaților.
Un schimb de experiență din cadrul unui proiect derulat de OAMGMAMR, prin care am avut oportunitatea de a vizita un spital din Irlanda, mi -a permis să cunosc un sistem în care spitalul respectiv derula programe de sprijin pentru asistenții medicali, programe care constau în întâlniri individuale între personalul cu responsabilități în managementul secției și asistenții medicali, cu scopul de a colecta nevoile, aspirațiile, dar și experiențele trăite de asistenții medicali, pentru a asigura satisfacția la locul de muncă. Totodată, asistenții medicali beneficiau de servicii de asistență psihologică , care le permiteau să vorbească cu personal calificat despre dificultățile lor.
Prioritizarea sănătății mintale la locul de muncă, este esențială pentru promovarea unei atmosfere productive și de susținere. Abordarea în mod activ a bunăstării mentale, are ca rezultat reducerea stresului și implicarea sporită a angajaților. Investiția în sănătatea mintală nu este doar compasiune, ci este o decizie strategică de organizare, care aduce beneficii tuturor.
În acest context, OAMGMAMR filiala Argeș lansează campania ”SPUNE MULȚUMESC UNUI ASISTENT MEDICAL”, accesibilă prin intermediul site-ului filialei, pacienții având posibilitatea să trimită un mesaj personalizat de mulțumire unui asistent medical care l-a îngrijit. E o modalitate simplă, la îndemâna oricui, prin care putem să ne arătăm respectul și recunoașterea pentru asistenții medicali, crescându-le astfel satisfacția și motivația profesională. Mulțumesc tuturor acelora care se vor alătura campaniei noastre!”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro