Ești martor la un accident pe pârtie? Salvamont: Nu permiteți “salvatorilor de ocazie” să miște victima!

de | 27.12.2023 11:56 | Național

Pentru că sezonul de iarnă a debutat deja cu un număr îngrijorător de mare de evenimente, Salvamont România a publicat pe pagina de Facebook câteva sfaturi de care să țineți cont dacă sunteți martor la un accident pe pârtie. Astfel, salvamontiștii vine cu aceste măsuri pe care să le întreprindă cei care sunt martori la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă. Primul sfat ar fi să nu intrați în panică.

Iată sfaturile celor de la Salvamont România:

  1. Nu intrați în panică.
  2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
  3. Anuntați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca având un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
  5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.
  6. Discutați cu victima și observati dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si încercați să faceți compresie.
  7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.
  8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmariți o eventuală schimbare a culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

”Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România!”, concluzionează cei de la Salvamont România.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Salvamont Romania.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară: 46 de persoane, salvate în ultimele 24 de ore

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Salvamont | Salvamont România

Ultimele articole