Comisia Europeană ne sfătuiește să fim pregătiți pentru situații de criză și să avem acasă un kit de urgență care să ne asigure cel puțin 72 de ore de autonomie, transmite stirileprotv.ro
Astfel, potrivit oficialilor, în kitul de urgență este recomandat să fie incluse provizii esențiale, precum apă, conserve, medicamente, o lanternă, baterii externe, un radio cu baterii și numerar. De asemenea, este indicat să avem la îndemână copii ale documentelor personale (buletin, certificat de naștere, pașaport) și să notăm numerele de telefon ale celor apropiați. În caz de criză, ar trebui să avem și recipiente pentru apă și alimente de rezervă, inclusiv produse pentru copii și animale de companie.
Comisia a afirmat, în noua Strategie pentru Uniunea Pregătirii (EU Preparedness Union Strategy), că blocul comunitar se pregătește pentru riscuri şi situaţii de urgenţă precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice – inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor UE.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Belgia, Suedia și Germania, au lansat deja campanii de informare și ghiduri pentru a pregăti cetățenii pentru situații de urgență, cum ar fi pene de curent sau penurie de alimente. În Franța, urmează să fie distribuit un manual de supraviețuire în caz de criză majoră.
Comisia Europeană a subliniat că nu doar autoritățile trebuie să fie pregătite, ci și cetățenii, care vor beneficia de cursuri educaționale pentru a învăța cum să facă față crizelor.
De asemenea, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, a distribuit pe reţelele sociale un clip din care aflăm ce ar trebui să găsim în geanta unei femei.
Pentru iarnă, este important să avem îmbrăcăminte groasă și surse alternative de căldură și lumină, cum ar fi combustibil, chibrituri și lumânări. Nu ar trebui să ne lipsească nici pături, saltele și saci de dormit.
Informăm populația despre ce ar însemna să aibă autonomie timp de 72h în cazul unui tip de criză. Apoi cursuri pentru adulți ta și pentru copii în școală, despre ceea ce înseamnă să fii pregătit pentru situații de criză.”, a declarat Roxana Minzatu, Vicepreşedintele Comisiei Europene
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro .
sursa foto: nara.getarchive.net
Sursă video Facebook Hadja Lahbib
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro