Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, a prezentat, de curând, trei strategii pentru a menține un echilibru sănătos și kilogramele în plus departe de siluetă, după un weekend în care am exagerat cu mâncarea. În weekend, tentațiile alimentare ne pot face să ne pierdem echilibrul, iar mesele copioase sau gustările delicioase ne pot aduce mai multe griji decât plăceri. Întrebarea care ne frământă este: ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Fie că e vorba de un festin de sărbătoare sau de o escapadă culinară, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică că este esențial să ne amintim că abaterile din dieta zilnică nu constituie o tragedie. Într-o postare publicată pe pagina de Facebook aceasta prezintă trei strategii eficiente pentru a vă reveni rapid după excesele alimentare și a menține un echilibru sănătos.
Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, a venit în postarea publicată pe pagina de Facebook cu câteva măsuri pe care le putem lua ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cîntar.
”Ce facem dacă am făcut-o lată?
În weekendul apar tentațiile alimentare: mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare.
Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cîntar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie. Dacă țineți cont de următoarele strategii:
Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cat mai rapid!
Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe ultimele 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână.
Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria. Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul se repartizează pe 2 zile și nu depășiți bugetul caloric”, a punctat Mihaela Bilic în deschiderea postării.
Mai departe nutriționistul vine cu ”varianta nr. 2: strângeți bani albi pentru zile negre!
În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi, două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend”.
În final, iată și a treia variantă: ”treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită. Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea!
Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Doar dacă faceți din ele un obicei, apar problemele!”.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB MADR și FB Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Mioveniul devine oraș de poveste: În Ajunul zilei de Sfântul Andrei se aprinde iluminatul festiv!