Facturile la energie ale companiei New Design Composite au crescut cu 500%!

de | 28.02.2022 15:20 | Economic

 

rezervor New Design Composite

Explozia prețurilor la energie, fie electricitate, fie gaze, se resimte drastic în bugetele companiilor. Un sondaj al Consiliului Național al IMM-urilor din România, realizat în prima parte a lunii februarie 2022, a transpus în cifre impactul creșterii costurilor la energie și gaz, pentru antreprenori. La sondaj au răspuns 2260 de reprezentanți ai mediului de afaceri, iar dintre aceștia 98,5% au declarat că resimt creșterile costurior de funcționare cauzate de majorarea tarifelor la energie.

Olimpia Doru New Design Composite

Referitor la această situație, Olimpia Doru, managerul New Design Composite, o firmă care produce, în special, articole din fibră de sticlă, cu 50 de angajați, arată că i-au venit facturile pe ultimele luni de cinci ori mai mari. „În luna mai plăteam pentru megawatt undeva la 118 lei, în mai 2021, și vine decembrie 2021 în care creșterea este de 500%, adică plătim pentru mW 718 lei. Am încercat să mărim prețurile produselor noastre, dar piața vine repede și spune că nu am unde, și încerci să te repliezi, am încercat să înlocuim, să umblăm la eficiență, productivitate, pentru că nu ne permitem nici să pierdem din clienți. Anul acesta cred că vom fi nevoiți să facem restructurări de personal.”, a declarat Olimpia Doru pentru o televiziune națională.

Conform aceluiași sondaj al CNIPMMR, înainte de liberalizarea pieței pentru energie, pentru circa 65% dintre respondenți facturile erau sub 2.500 lei, iar acum aproape jumătate dintre antreprenori se plâng că au de achitat sume între 2.500 și 10.000 lei. Pentru a contracara aceste majorări, 42,3% au menționat că au în plan să crească și ei prețurile produselor / serviciilor pe care le oferă. Pentru a se menține însă în piață, circa 76% dintre respondenți au spus că vor reduce sau amâna investițiile viitoare pe care le planificaseră, 44% că diminuează activitatea firmei, iar aproape 35% intenționează să facă și disponibilizări. Întrebați care consideră că sunt principalele măsuri pe care statul trebuie să le aplice în vederea diminuării impactului resimțit de antreprenori, aceștia au spus că este necesară reglementarea pieţei pe întregul lanţ energetic şi sprijinirea IMM-urilor pentru a își monta panouri fotovoltaice în vederea producerii energiei pentru consumul propriu.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: New Design Composite | Olimpia Doru

Ultimele articole