Cine a dat aprobare acelui club Double-Trouble din Pitești unde se face trafic și consum de droguri, consum de alcool de către minori? Unde este Poliția Română care acționează numai după ce se produc tragedii???
Aseară (n.r. sâmbătă, 22 iulie), la ora 23:30, o adolescentă de 15 ani, în urma consumului de alcool în combinație cu droguri a intrat în comă creând panică în jur. Organizatorii și cei de la bar au refuzat să cheme ambulanța. Luați-vă labele după minori!!!”
Mesajul de mai sus publicat pe rețele social media după un concert de manele din Pitești la care au participat extrem de mulți adolescenți și tineri a provocat o dezbatere mai mult decât virulentă în spațiul public. A părut că toată lumea are ceva de spus despre asta, iar discuțiile au devenit – de la o zi la alta – tot mai tensionate! Pe măsura nervilor și a patimii care a cuprins comunitatea online angrenată în subiect.
Părerile oamenilor despre cine poartă responsabilitatea unei asemenea situații s-au dovedit extrem de divizate și întregul concurs de opinii a arătat – mai limpede ca niciodată – că societatea românească nu știe, încă, cine și cum trebuie să gestioneze relația delicată între copii-ieșiri-alcool-droguri și alte tipuri de abuzuri.
Pe de-o parte, s-au conturat cei care au arătat cu degetul către organizatorii concertului de manele cu pricina, respectiv firma Double Trouble, considerând că aceștia sunt cei care trebuie să se asigure – în cadrul unui eveniment gestionat de ei – că tinerii sunt în afara oricăror pericole și ispite.
Pârnaia vă mănâncă! Cum adică este responsabilitatea părinților? Alooo, tu vezi ce scrii?! Păi e în localul tău, tu trebuie să ai grijă pe cine primești acolo, ce se consumă și alte detalii!”
Normal ar fi, dacă are sub 18 ani, să nu îi primiți în club!”
Cei care dețin/organizează astfel de evenimente răspund de siguranța participanților, mai ales că minorii sub 16 ani nu au ce să caute acolo fără un părinte/tutore. Dacă stăm indiferenți și dăm vina pe copii în timp ce adulții fac afaceri cu drogurile, nicio șansă de mai bine!”
Vizați astfel, organizatorii au intervenit în dezbatere, prin vocea managerului Sebastian Raicu, explicând că nu este în competența lor să îi controleze pe participanții de la orice concert și că iau toate măsurile care se impun pentru ca siguranța acestora să fie asigurată. Ce consumă înainte, în timpul sau după eveniment fiecare nu cade în sarcina și grija celor care organizează concertul, au susținut cei de la Double Trouble.
Double Trouble se ocupă doar de vânzarea de bilete și organizarea spectacolului. Restul practicilor comerciale nu sunt întreținute de către noi, asemenea, consumul de alcool și droguri. Mai ales prezența minorilor este responsabilitatea părinților. Accesul din partea noastră este pentru oricine vrea să petreacă timp alături de artiștii pe care îi îndrăgește, dar în condiții de siguranță! (…) Acordăm atenție celor care participă la evenimentele noastre.
Nu ne dorim astfel de practici și încercăm să le combatem, chiar dacă nu este responsabilitatea noastră asupra deciziilor fiecăruia. (…) Noi și colaboratorii noștri care asigură paza facem control corporal persoanelor care intră la eveniment. În același timp, din informațiile noastre, domnișoara în cauză a consumat droguri fără voia dânsei de la o persoană apropiată ei. Încercăm să luăm toate măsurile pentru prevenirea și combaterea acestor practici. Țin să vă informez că autoritățile au fost prezente pe parcursul evenimentului și au luat măsurile necesare.”
Dacă v-aș scrie aici cu ce se ocupă odraslele voastre inocente, ați intra în pământ că se face public!
Familia tinerilor este direct responsabilă – au replicat cu fermitate alte voci, învinovățind părinții care își lasă copiii de 15 ani de capul lor la asemenea evenimente și arătând cu degetul către tutorii pe care îi consideră neglijenți și superficiali și care ar aștepta, conform acestor seturi de opinii, să aibă alții grijă de progeniturile predispuse la excese. Chit că alții înseamnă organizatori, gazde sau polițiști.
Ce caută o adolescentă de 15 ani în club? Părinții cum au permis asta? Vă este mai ușor să huiduiți patronii de cluburi și cluburile decât să vă convingeți și să vă impuneți în fața copiilor dvs! Cum să legitimeze clubul minorul sau clientul? În ce calitate?
Primul care trebuie să aibă reacție la problema ridicată de dvs. este părintele! Găsiți teste antidrog pe eMag! Faceti-vă voi, părinții, treaba întâi, apoi veniti și huiduiți HoReCa!
Aveți tupeul să veniți și să pronunțați numele unei societăți/club/restaurant și să-l asociați cu drogurile? Păi vindea patronul/ospătarul/barmanul droguri?
Dacă vă faceți/facem voi/noi treaba, nu mai ajungem la HoReCa, vă garantez!!! Așa că spor…!!!ˮ
Părinții știu pe unde umblă copiii lor de 15 ani? Droguri pot fi și sunt și la colțul străzii, nu numai în cluburi.”
Sunt responsabili părinții de buna-creștere a copiilor, de anturajul în care intră copiii lor și de conștientizarea acestora de mici asupra consumului de droguri și alcool. Este strict vina părinților. Nu sunt de acord cu vânzarea alcoolului minorilor, dar ține foarte mult și de educația primită. Dacă îl lași să bănănăie toată noaptea, până la ora 3:00-4:00, fără să te intereseze ce face, îți meriți soarta!”
Dacă v-aș scrie aici cu ce se ocupă odraslele voastre inocente, ați intra în pământ că se face public! Dar ignoranța lor pleacă de la ignoranța voastră. E ușor să arunci vina pe oricine, mai puțin pe tine. Știți ce grupuri de WhatsApp sau Telegram au? Știți ce fel de materiale video își trimit și cum își procură acele droguri? Nu, dragilor, habar nu aveți, dar e ușor să latri în necunoștință de cauză, ca, mai apoi, să nu îți asumi gravitatea acuzațiilor. Lucrez de 12 ani în HoReCa, dar asemenea hal de a petrece cum are această generație mai rar! Nu sunt eu în măsură să judec pe nimeni, dar voi cât de în măsură sunteți oare?!! M-aș informa ai bine înainte să latru, aș verifica mai multe surse, așa face un om responsabil și cerebral. P.S. Vă las să vă gândiți că un minor de 15 ani și-a drogat iubita fără acceptul ei și pentru asta autoritățile și stafful au fost de vină!! Păcat că au haine scumpe și majoritatea un vocabular sărăcăcios și aici nu e vina autorităților!!!”
Eu nu țin partea nimănui, dar nu cred că se consumă băuturi și droguri doar la o petrecere… Hai să fim serioși, cred că acești copii au ajuns să consume la orice colț de stradă…Totul pleacă de la anturajul lor și de la educație… ”
Ca idee, dacă vreunul din părinții aștia «responsabili» de aici primea un telefon de la copilul lui și îi spunea că poliția i-a percheziționat la sânge, atunci spuneați că fac abuzuri în serviciu. Sau, dacă vă sunau copiii și vă spuneau că nu au fost lăsați să intre la evenimentul respectiv, la fel: organizatorii nu își făceau treaba că nu v-au lăsat copiii să intre. Orice ar fi, aruncăm vina în grădina celuilalt. Ar fi bine să încercăm să ne educăm copiii în așa fel încât să discearnă binele de rău. Dacă fii-mea, când o să facă 15 ani, vrea să se ducă la vreun club și să stea până la 3-4 dimineața, poate să își ia și bagajul la plecare. Nu zice nimeni să nu iasă să nu socializeze, dar mulți ajung așa din cauza părinților iresponsabili! Viața de noapte nu este chiar cum pare, nici măcar la noi în oraș, chiar dacă este mic.ˮ
Păi, dacă tu, ca părinte, nu ai grijă de copilul tău, te aștepți ca niște străini să-i poarte de grijă? Pericole sunt peste tot, droguri la fel. Totul pleacă de acasă. La 15 ani, e în club cu un iubit și bea alcool, iar tu stai acasă liniștită, că e normal… Părinte modern: «Îmi învăț fata să bea și să se drogheze la 15 ani ca să treacă prin toate până să facă copii!». Voi, ca părinți, aveți așteptări să vă educe alții copiii! Parcă ați trăi într-o lume în care nu există pericole sau mergeți pe principiul: «mie nu mi se poate întâmpla»?”
Poliția: starea de rău a fetei a fost cauzată de consumul excesiv de alcool
Și, fiindcă tot am menționat polițiștii, nici aceștia nu au scăpat de propria rundă de acuzații, existând mai multe opinii care au reproșat lipsa de implicare și intervenție a oamenilor legii pentru prevenirea situațiilor de gen. Ca o dovadă în plus a faptului că bună parte a publicului social media nu este familiarizat cu responsabilitățile fiecărei structuri de poliție, cei mai înjurați în toată treaba au fost, și de această dată, tot cei de la Locală, fiind implicați în dezbatere și oameni care consideră că poliția municipiului trebuie să îi păzească pe copii să nu consume alcool sau să nu ia droguri la petreceri și concerte.
Care autorități au fost prezente? Adică o minoră a fost drogată sub nasul celor responsabili cu prevenția unor asemenea nenorociri? Să fie închise astfel de locații dacă sunt prezente drogurile sub nasul pândarilor!”
Poliția comunitară stă la umbră, lângă sediu (au umbreluță, băncuțe…), iar ceilalți sunt ocupați să își tragă în stăpânire încă un sediuleț. În tot timpul acesta, nicio poliție nu își face treaba.”
Ce, este o noutate? Unde era patrula de poliție? Da, care poliție? Comunitara sau poliția de drept?? Sau sunt eu depășită cu aceste patrule!!!????”
Culmea, aveau să comunice reprezentanții IPJ, polițiștii chiar au fost prezenți acolo și nu oricum, ci în număr mare. S-au dus în ditamai razia atât ofițerii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, cât și cei de la Economic (SIC), adică structuri cu atribuții reale în acest sens. Și au controlat în dreapta și în stânga vreme bună, lăsând și o serie de amenzi pe linie fiscală, dar nedescoperind vreun consumator sau vreo substanță interzisă la fața locului.
În ciuda faptului că organizatorul a lăsat clar de înțeles că fata de 15 ani prăbușită la concert ar fi fost drogată fără știrea ei de către cineva din anturaj (prezentând, în susținere, inclusiv o postare a tinerei care povestește această teorie), oamenii legii demontează explicația, arătând că acolo nu a fost o problemă de droguri, ci că a fost vorba exclusiv despre un consum mai mult decât abuziv de alcool, căruia adolescenta nu i-a mai făcut față.
Referitor la o minoră cu stare de rău a existat un apel privind o situație de natură medicală, cadrele medicale stabilind preliminar că aceasta a fost generată de consumul de alcool, minora fiind în stare de conștiență.
La fața locului, au fost efectuate imediat verificări, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, alături de ceilalți reprezentanți identificând însoțitorii minorei în cauză. Atât asupra celor stabiliți ca însoțitori, cât și altor persoane aflate în zona localului a fost efectuat control corporal sumar, fără a fi identificate substanțe susceptibile a fi cu efect psihoactiv.
Totodată, nu a rezultat certitudinea privind faptul că minora ar fi procurat singură băuturi alcoolice din incinta localului în cauză, în urma verificărilor fiind constatate abateri de natură economică, polițiștii aplicând sancțiuni.”, a transmis IPJ Argeș după eveniment.
O dezbatere cu mai multe întrebări decât răspunsuri
Datele și dezbaterea de mai sus ridică la suprafață mai multe întrebări decât răspunsuri.
» Cum ajung minori de 15 ani să bea până se fac criță, în condițiile în care nu au voie să cumpere alcool?
» Cine sunt adulții care aleg să îi însoțească fix cât le este necesar pentru a putea intra la astfel de evenimente și ce se întâmplă după ce aceștia îi lasă acolo și pleacă acasă?
» Cine le vinde alcool minorilor sau, invers, cine se duce și cumpără alcool pentru minori?
» Cât de reale sunt actele de identitate fluturate, rapid, pe sub ochii barmanilor, prin ecranul unui telefon?
» Cât de sănătoasă este permisibilitatea manifestată de familii raportat la prezența unor copii de 14-15-16 ani la astfel de evenimente, petreceri sau concerte?
» Cum pot proceda părinții în fața ritmului și a tentațiilor specifice acestei generații și ce șanse au să se asigure că tinerele odrasle au un comportament ok și se întorc sănătoase acasă?
» Se vând sau nu se vând substanțe interzise în cadrul unor asemenea evenimente? Că, de consumat, se consumă, o spun toate vocile avizate.
» Până unde se întinde responsabilitatea organizatorilor sau a localului-gazdă în ceea ce privește împiedicarea fenomenelor de gen?
» Poate poliția să facă mai mult decât face și care sunt așteptările populației, reale sau iluzionale, în ceea ce privește rolul și capacitatea oamenilor legii de a gestiona astfel de fenomene?
» Cine trebuie, până la urmă, să răspundă pentru ca un copil sau un adolescent minor să nu cadă pradă unor astfel de situații mai mult decât nefericite?
Am încercat să aflăm un răspuns cât mai aproape de adevăr pe seama acestor teme fierbinți și acute din viața familiilor cu adolescenți, discutând cu mai multe categorii de factori conectați la realitățile pe care – cu sau fără bună-credință, cu sau fără informații complete – le dezbat mai mult decât virulent din spatele monitoarelor.
Pe de o parte, am discutat cu organizatorul Double Trouble, o firmă deja supercunoscută în Pitești tocmai din perspectiva punerii în scenă a unor concerte ce atrag în număr mare – prin tipul de soliști invitați – o generație de adolescenți surescitați și dornici de experiențe diferite.
Pe de altă parte, încercând să descoperim ce resorturi determină acești tineri să cadă în plasa exceselor total nepotrivite și nesănătoase vârstei lor, dar și cum ar trebui să gestioneze mai… eficient familiile asemenea perioade și tentații, am discutat cu Ioana Fratea, lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie din cadrul UPIT Pitești.
Nu în ultimul rând – pentru a înțelege perspectiva autorităților – am discutat cu mai mulți oameni ai legii implicați direct în lupta antidrog, aflând ce au constatat în ultimii ani cu privire la vârstele tot mai mici ale consumatorilor și resorturile care îi atrag pe aceștia pe un drum extrem de periculos și greu de gestionat ulterior.
Sebastian Raicu, Double Trouble:
La spectacolele noastre vin elevi începând cu clasa a IX-a!
Sebastian Raicu, managerul Double Trouble și organizatorul evenimentului la care a participat și adolescenta care a ajuns la spital, a fost extrem de deschis în a discuta cu redactorii „Anchetaˮ despre această lume a tinerilor noștri, cu bune și cu rele, așa cum se vede prin ochii săi și ai colegilor săi, după ani de experiență și după sute de spectacole în cadrul cărora le-a putut urmări evoluția.
Angajat la Spitalul Județean Argeș, DJ și organizator sub sigla Double Trouble, Sebastian Raicu povestește că a fost la rândul său impactat de turnura pe care a luat-o nefericitul eveniment și că a stabilit deja un plan de bătaie, destinat prevenției, pentru perioada următoare:
Chiar înainte să mă contactați, lucram, împreună cu colegii mei, la un proiect pe care să-l prezentăm Biroului Antidrog, propunându-le să realizăm și să difuzăm un material de conștientizare. Suntem de atâta timp pe scenă și facem concerte pentru tineri, iar acum ne dorim mai mult decât oricând să facem genul asta de materiale în colaborare cu dânșii. Ne propunem inclusiv să mergem personal și să facem o serie de analize, ca să dăm un exemplu. Vrem să atragem atenția despre cât de nociv este consumul de droguri și alcool.”
» Cum îi puteți gestiona totuși pe cei care vine la spectacole cu această predispoziție?
– Noi avem toleranță zero față de aceste fapte și tocmai de aceea avem angajate firme de pază. Facem inclusiv un control corporal, în limita legii. Știți că, altfel, s-ar considera abuz. Dar – pe parcursul acestor ani – am întâlnit cazuri în care au venit cu arme albe asupra lor sau cu tot felul de obiecte ilegale. Toleranța noastră chiar a fost zero: i-am dat afară și nu i-am mai primit niciodată. Avem un fel de bază de date cu ei, îi și cunoaștem, mai ales după găști și nu primim așa ceva. Inclusiv pe cei care nu dețineau arme sau nu au consumat droguri, dar au fost recalcitranți, i-am dat afară!
» Ați observat o scădere a mediei de vârstă a publicului care participă la spectacole și a celor care consumă alcool sau substanțe ilegale?
– Publicul nostru a rămas destul de constant. La spectacolele noastre vin elevi începând cu clasa a IX-a, pentru că formatul a pornit de la balurile bobocilor. Și, atunci, ne-am gândit să le organizăm tinerilor care nu sunt primiți în alte medii de distracție niște petreceri pe genul „baluri de boboci”. Noi nu suntem un club sau o discotecă, domeniul nostru de activitate este organizarea de spectacolele. Închiriem locații și vindem biletele doar pentru eveniment. Revenind la cazul cu domnișoara respectivă, dacă s-ar fi întâmplat într-un mediu mai restrâns sau într-o scară de bloc, ar fi fost mult mai rău. Poate ceilalți copii s-ar fi speriat și ar fi fugit, dar așa, într-o sală cu 1.000 de oameni, s-au luat alte măsuri. Nu este în avantajul nimănui să nu suni la ambulanță într-un astfel de caz! S-a sunat la ambulanță, fata a mers pe picioarele ei până la echipaj. După incident, am luat legătura cu ea și ne-a spus că nu a consumat alcool în incintă, dar că ar fi avut o problemă cu un prieten care ar fi încercat să o drogheze sau ceva de acest fel. Eu lucrez în spital și nu mi-aș permite niciodată să accept așa ceva. Pe noi ne interesează ca ei să vină la evenimente, să se bucure și să plece bine!
»Cum se verifică în astfel de evenimente vârsta celor cărora li se vinde alcool de către proprietarii respectivelor locații?
– Noi le cerem actele de identitate în măsura în care ne permite legea, dar ei vin cu ele pe telefon și atunci… Când nu par să aibă vârsta respectivă, îi refuzăm. Am avut și cazuri în care au venit părinții revoltați să ne acuze că nu i-am lăsat să cumpere. Sau cazuri în care au stat și părinții cu ei, la concerte, așa cum a fost la Bogdan de la Ploiești, unde au participat și mulți părinți în mod gratuit.
Dar, experiența a fost una extrem de nefericită și, repet, intenționăm să gestionăm din resurse proprii o campanie de conștientizare asupra efectelor nocive ale consumului de droguri și alcool, ținând cont de experiența noastră în fenomenul de distracție a tinerilor.
***
Psiholog: „Viteza de creștere și de maturizare a copiilor este alarmantă!ˮ
Pentru a veni în ajutorul părinților în a gestiona această perioadă plină de tentații și riscuri am discutat cu Ioana Fratea, lector universitar doctor la Facultatea de Psihologie din cadrul UPIT Pitești, despre ce înseamnă această vârstă sensibilă și cu ce vine ea la pachet.
ANTURAJUL. Preadolescența și adolescența sunt perioade vulnerabile din perspectivă psihologică, deoarece tinerii au o experiență de viață limitată, fix aceasta fiind etapa când majoritatea se desprind de mediul familial în încercarea de a stabili noi relații, de a intra în noi grupuri de apartenență. Aceste grupuri de apartenență – colegii de la școală, prietenii apropiați, amicii – sunt importante pentru viața socială a tânărului și pentru o dezvoltare normală, doar că – din păcate – în societatea contemporană, apare o serie largă de factori colaterali care influențează într-un mod negativ o relaționare armonioasă a tânărului cu mediul înconjurător.
PARENTINGUL ÎN IMPAS. Mai exact, familia putea controla, până la o anumită vârstă, cercul de prieteni și activitățile copilului, părinții fiind figurile centrale din viața lui. În adolescență și chiar în preadolescență, lucrurile se schimbă însă. Cel care nu de mult timp asculta de figurile parentale, acum începe să își dezvolte autonomia și independența, pentru că, atenție!, doar în acest fel poate să-și construiască identitatea sinelui.
Aceste fenomene nu se petrec de ieri, de azi, este normal să existe și aceste perioade în dezvoltare, numai că, în prezent, viteza de creștere și de maturizare a copiilor este alarmantă! Sigur, accesul la informații și societatea modernă au influențat acest fenomen și, în noul context, părinții se văd în ipostaza dificilă de a decide cât și cum să ofere libertatea experiențială adolescentului.
Pe de-o parte, dacă părintele este unul autoritar și impune limite ferme, adolescentul se poate simți exclus din grupul de apartenență, pentru că el nu poate participa alături de toți ceilalți la activități extrașcolare și, de aici, în timp, poate dezvolta probleme legate de imaginea de sine, de stima de sine, probleme de atașament etc.
Pe de altă parte, dacă tânărul este lăsat să exploreze mediul, să capete experiențe, iată că se pot întâmpla și situații ca cea analizată de dumneavoastră, care pot fi extrem de periculoase, la un moment dat, în sensul în care integritatea fizică a tânărului poate fi afectată.
Copilul are nevoie de un set de norme și valori pe care, de multe ori, din păcate, părinții nu le au ei înșiși!
EDUCAȚIA. Sigur, întrebările care se nasc sunt multiple. Părinții ajung în pragul disperării, neștiind cum să gestioneze astfel de situații și intervenind, uneori, foarte târziu, pentru că nu sunt puțini acei tineri consumatori de substanțe ilegale sau tinerii care fumează și consumă alcool. Dar răspunsurile pentru aceste situații neplăcute se regăsesc în trecut, încă de când copilul este adus pe lume.
Un copil are nevoie de o familie, de niște modele familiale coerente din punct de vedere psihologic, el reprezentând o responsabilitate pe care părinții și-o asumă voluntar pentru toată viața.
Mai mult de atât, copilul are nevoie de dragoste, de acceptare necondiționată, de un set de norme și valori pe care de multe ori, din păcate, părinții nu le au ei înșiși. Or, atunci, cum poți să crești și să educi un copil echilibrat emoțional, dacă tu, ca adult, ai probleme?
Niciodată, oricât de luxoasă ar fi o vacanță în Dubai, nu va putea compensa timpul calitativ petrecut cu mama și cu tata. Mai mult decât atât, un alt fenomen îngrijorător se petrece atunci când copilul și, mai târziu, adolescentul nu crește cu niște limite sănătoase, fiind plimbat așa, de la o persoană la alta, fără să aibă o imagine clară a autorității.
Educația se face și în școală, dar legile sunt de asemenea natură încât profesorii sunt cei vinovați dacă intervin, părinții ajung să fie salvatorii, copilul – victima și dascălul – agresorul.
SOLUȚII. Este o problemă legată de mentalitatea celor care sunt părinți și care, iată, când există situații precum cea prezentată de dumneavoastră, se întreabă ce putem face?
În acest context, extrem de nefericit, eu aș întreba: Cât de bine vă cunoașteți copiii? Vă puteți da seama când un copil ascunde ceva, când este neliniștit, când este atras de anumite aspecte nocive? Considerați că față în față cu un eventual pericol are acea bază educațională insuflată de dumneavoastră încât să se retragă sau are curajul și deschiderea să vorbească cu dumneavoastră despre aceste situații?
În momentul în care toate cele prezentate mai sus vor fi bifate (nu perfect, dar vor exista acolo), vom avea adolescenți atrași de biblioteci, de librării, de petreceri frumoase. Vom avea adolescenți care vor cunoaște ce înseamnă pericolele reale, care nu vor simți nevoia să epateze adoptând comportamente nocive. Adolescenți cu un sistem de norme și valori menit să îi ghideze pentru a alege acele experiențe care să îi ajute să crească și să le refuze pe cele negative.
Niciodată nu este prea târziu să te împrietenești cu copilul tău, dar asta o poți face după ce tu, ca adult, ai rezolvat problemele tale personale, după ce le-ai acceptat și poate ai apelat la un ajutor de specialitate care să scoată la iveală cea mai bună versiune a ta, deoarece doar așa poți fi părinte bun pentru copilul tău.
Poliția: „Vârsta celui mai tânăr consumator: 12 aniˮ
Reprezentanții structurilor antidrog confirmă faptul că vârsta minorilor care consumă diferite substanțe ilegale a scăzut drastic în ultimii ani, cel mai „mic” consumator identificat în Pitești având 12 ani.
Referitor strict la cazul care a scandalizat opinia publică, polițiștii spun că – în urma testelor – nu a reieșit că minora ar fi consumat droguri, ci doar alcool, sub forma unei combinații între votcă & tequila. Un caz „fericit”, am putea spune, dacă ne raportăm la ceea ce oamenii legii au ajuns să descopere în diferite grupuri și anturaje, în cluburi și festivaluri, unde copii de 14-15 ani au depășit de mult tentația bahică și au trecut către tentații mult mai puternice și mai periculoase precum substanțele halucinogene sau diferite combinații între produse chimice și alcool.
Fenomenul este cel mai des încurajat și propagat prin anturaje nefericite, vine pe fondul dezechilibrelor emoționale specifice adolescenței și se materializează într-o creștere alarmantă a numărului de consumatori, unii dintre ei fiind încă elevi de școală generală.
Drogurile pe care le consumă cu precădere și la care au acces în schimbul unor sume foarte mici sunt etnobotanicele, cunoscute și cu titulatura de NPS-uri (New Psychoactive Substances), substanțe accesibile și populare în rândul adolescenților.
Aceste substanțe se prezintă sub o multitudine de forme: resturi vegetale, prafuri, lichide, pastile și chiar jeleuri. Pot fi prizate, mestecate, arse sub formă de țigară sau injectate. Costurile sunt reduse comparativ cu cele ale substanțelor ilegale de mare risc. De exemplu, dacă un gram de cocaină costă 450 lei, o țigară de etnobotanice poate fi cumpărată și cu 30 de lei, iar dacă o împart între ei, pot face o chetă la care participă fiecare cu câțiva lei.
Părinții sau profesorii nu trebuie să fie indiferenți la semnele pe care copilul le dă, avertizează oamenii legi. Următoarele manifestări ar trebui să tragă un puternic semnal de alarmă și să determine acțiuni concrete:
» Din punct de vedere fizic, un consumator are transpirații, are pupilele dilatate, manifestă o sete excesivă și poftă de dulce.
» Din punct de vedere psihic, prezintă stări de energie sporită urmate de stări de acalmie totală, deficit de atenție, manifestă stări de agitație și/sau excese de violență.
» Din punct de vedere comportamental, semne de îngrijorare trebuie să există atunci când tânărul începe să înregistreze absențe de la școală sau o lipsă îndelungată de acasă. De asemenea, părinții trebuie să fie atenți și să ia măsuri imediate când sunt mințiți în mod evident sau când constată că le dispar lucruri ori bani din casă.
Cea mai mare greșeală pe care o face un părinte care a observat „simptome” precum cele enumerate anterior este aceea de a ține ascuns ceea ce a aflat despre copilul lor, semnalizează, de asemenea, oamenii legii. Se pare că, de rușine, foarte multe familii preferă să țină gunoiul sub preș, păcălindu-se că pot rezolva situațiile pe cont propriu, ceea ce foarte rar spre niciodată se întâmplă. Li se recomandă să ceară ajutor specializat și să se adreseze inclusiv poliției, deoarece consumatorii beneficiază de un tratament mai blând, iar intervenția celor care gestionează lupta antidrog poate să asigure îndrumare către terapie de specialitate și programe de detoxifiere, dar și „ruperea” rețelelor care îi hrănesc pe tineri cu asemenea substanțe.
De asemenea, părinților li se recomandă să comunice deschis cu copiii lor preadolescenți și adolescenți și să le spună constant despre pericolele la care se expun dacă consumă substanțe psihogene.
Material realizat de Carmen Buliga
Citiți, de asemenea. pe anchetaonline.ro