Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului „PRO.ASIST” și-a exprimat îngrijorări cu privire la proiectul de ordonanță care ar putea duce la diminuarea veniturilor nete ale angajaților din acest sector. În contextul unei politici guvernamentale de austeritate pentru 2025, sindicaliștii cer o regândire a măsurilor care vizează drepturile salariale, subliniind importanța asistenței sociale în sprijinul categoriilor vulnerabile. De cealaltă parte, aseară, Federația SANITAS anunța câteva progrese în discuțiile cu guvernul.
Federația SANITAS a anunțat aseară că în urma discuțiilor partenerilor sociali în Consiliul Național Tripartit s-au convenit câteva excepții pentru sănătate și asistență socială. Astfel, în ședința Consiliului Național Tripartit din 28 decembrie 2024, după mai bine de patru ore de discuții, reprezentanții guvernului au acceptat o parte din solicitările sindicale, astfel că:
”1. În sistemul sanitar și în cel de asistență socială se va acorda în continuare sporul pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbători legale;
2. Posturile din Sănătate și Asistență socială aprobate prin Memorandum în 2024 vor putea fi ocupate prin concurs în 2025;
3. În mod special, pentru sectorul Asistență Socială, centrele nou-construite – indiferent de sursa de finanțare (fonduri europene, investiții ale autorităților publice locale etc.) – vor putea să-și ocupe posturile prevăzute în organigramă;
4. Se va găsi o modalitate de acordare a voucherelor de vacanță pentru anul 2025, în baza unei contribuții financiare egale stat/salariat.
5. După aprobarea bugetului de stat pentru 2025, se vor relua discuțiile pe noua lege a salarizării bugetarilor.
Luni, 30 decembrie, vom vedea forma finală a textului ordonanței, cu toate modificările discutate.
Suntem conștienți însă că acesta este doar începutul politicii guvernamentale pentru 2025, care va fi una bazată pe austeritate și pe constrângeri economice.
Ne așteaptă cu siguranță un an 2025 cu acțiuni sindicale consistente, în apărarea drepturilor obținute până în prezent și pentru obținerea unora suplimentare!
Este nevoie de unitate și de acțiune!”, au precizat sâmbătă seară cei de la SANITAS pe pagina de Facebook.
”Asistența socială – prioritate națională vrem să rămânem salariați, nu vrem să ajungem asistați!”, au transmis astăzi, cei de la Federaţia Naţională Sindicală Din Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului Fns „Pro.Asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială”. Aceștia au anunțat într-un comunicat remis presei că iau act cu îngrijorare de proiectul de ordonanță-trenuleț prin care salariații din sectorul de activitate ASISTENȚĂ SOCIALĂ vor suferi de diminuări ale veniturilor nete (în mână) prin intenția de neacordare a unor drepturi salariale, dar și neacordarea voucherelor de vacanță, singura posibilitate a majorității acestor salariați de a se bucura cu adevărat de concediu de odihnă!
”Ne manifestăm nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților”
”Ne manifestăm nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică deși intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei.
40% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoașterea sporului de vechime, iar creșterea prețurilor, plus inflația de peste 5% sunt suportate cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei!
Aplicarea legii salarizării parțial, cu diferențe mari între salariații angajați după anul 2017 și cei cu vechime mare în sistem a dus la menținerea discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială. Asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradația de vechime, aceasta fiind inclusă în salariul minim garantat în plată, iar sporurile pentru personalul de specialitate și de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale creează diferențe de sute de lei în favoarea celor angajați în ultimii ani.
Menținerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic ”furt” din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator! Așa cum se știe, anual, prin Ordonanțele trenuleț, sporurile salariaților din sistemul bugetar și implicit din asistență socială s-au plafonat la cuantumul avut la luna decembrie 2018 acest lucru nefiind normal și corect față de condițiile de muncă pentru care salariații primesc aceste sporuri. Salariații din asistență socială lucrează peste norma de lucru asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, ajungând la epuizare, fizică și psihică și fără a fi remunerați conform condițiilor de muncă în care-și desfășoară activitatea!”, se arată în comunicatul remis presei.
”În aceste condiții, Federația FNS PRO.ASIST trage un semnal de alarmă și solicită Guvernului o regândire a acestei ordonanțe de austeritate, fără ca drepturile salariaților din asistență socială să fie afectate, având în vedere că este vorba despre salariați care acordă îngrijire celor mai defavorizate categorii de beneficiari, copii și adulți cu handicap, persoane vârstnice, copiii aflați sub protecție specială, persoane vulnerabile!”, potrivit sursei citate.
Foto descriptiv. Sursă. foto: pexels.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: