(VIDEO) Haos în trafic! Fermierii protestatari au ajuns cu tractoarele în Pitești!

de | 07.04.2023 14:35 | Știri, Administrație, Eveniment, Județean, Național

  • Proteste în Argeș! Atenție la trafic!

Fermierii români protestează astăzi, 7 aprilie, atât în București cât și în alte localități din țară. Aceștia sunt nemulțumiți de soluția Comisiei Europene de a nu taxa mărfurile din Ucraina .

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România – Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării”, se precizează  într-un comunicat comun al celor patru federaţii, conform Digi24.   

proteste fermieri proteste fermieri

 

În același comunicat se precizează faptul că s-a ajuns la protest din cauza nemulţumirilor şi dezamăgirilor fermierilor în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră.

Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.

 

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se mai arată în comunicat.

Solicitările fermierilor români adresate autorităților naționale și europene sunt următoarele:

  1. Separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  2. Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  3. Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.
  4. Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicarii masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comertul cu Ucraina.
  5. Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurc din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalitatilor cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.

 

WhatsApp Image 2023 04 07 at 14.26.28 2 - (VIDEO) Haos în trafic! Fermierii protestatari au ajuns cu tractoarele în Pitești! WhatsApp Image 2023 04 07 at 14.26.28 1 - (VIDEO) Haos în trafic! Fermierii protestatari au ajuns cu tractoarele în Pitești!

 

Fermierii argeșeni au pornit protestul la Costești urmând apoi deplasarea către Bradu şi Vama Piteşti.

Potrivit informațiilor un număr de aproximativ 100 de tractoare vor circula cu 5 -10 km la oră, acest lucru afectând grav traficul din Argeș.

 

 

UPDATE, 7 aprilie, ora: 14:30 

Fermierii protestatatri au ajuns la Vama Pitești. Este haos în trafic la această oră!

În imaginile prezentate se poate vedea coada mare de mașini spre Pitești.

 

 

Reamintim faptul că fermierii români protestează faţă de lipsa de reacţie a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte importul de cereale din Ucraina.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 14.19.50 - (VIDEO) Haos în trafic! Fermierii protestatari au ajuns cu tractoarele în Pitești!WhatsApp Image 2023 04 07 at 14.19.49 - (VIDEO) Haos în trafic! Fermierii protestatari au ajuns cu tractoarele în Pitești!

Proteste sunt în mai multe orașe din țară. Din păcatela Mureș a ieșit scandal între jandarmi şi fermieri. s-au pus în faţa utilajelor agricole.

Totodată, la această oră, sunt blocate patru vămi din țară şi portul Constanţa, potrivit Antena3 CNN.

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

În atenția fermierilor! Calendar fonduri europene pentru agricultură 2023!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Bradu | București | Pitești | Portul Constanţa | Ucraina | Vama Piteşti | Vedea

Ultimele articole