Pe 15 septembrie, în amfiteatrul Colegiului Național „I.C. Brătianu” a fost lansată cea de-a doua ediție a proiectului „Fii avocat în școala ta” (FAST), un proiect conceput și lansat de Baroul Argeș, care a fost adoptat la nivel național.
În anul școlar anterior, 56 de avocați au mers în toate școlile din județ, de la localitatea cea mai sudică a Argeșului până la cea din vârful muntelui, după cum a povestit decanul Baroului Argeș, Luminița Ioana, care coordonează, la nivel național Departamentul Educație Juridică al Uniunii Naționale a Barourilor din România. Elevii care au participat au aflat informații importante despre drepturile și obligațiile pe care le au, dar și ce pot păți în cazul unor acte de natură penală, de la bătăi la transmiterea de fotografii indecente în mediul online. Acest sezon va fi împărțit în trei module, care se vor desfășura din toamnă până în primăvară.
Prodecanul Dragoș Nicolescu, coordonatorul proiectului FAST la nivel județean, a declarat că în fața avocaților vin din ce în ce mai mulți tineri care au probleme cu legea, iar acesta este un indicator clar că există o problemă.
”Prin proiectul acesta, putem să facem o diferență. Peste câțiva ani se vor vedea rezultatele.”, a declarat prodecanul Dragoș Nicolescu, privind către elevii prezenți în sală, elevi ai clasei a X-a H din Colegiul „I.C. Brătianu”, coordonați de către dirigintele Alina Turcescu, care au participat activ la lecțiile de educație juridică, simulând chiar și un proces în instanță, la care s-au descurcat excepțional.
Atât dascălii invitați la eveniment, cât și avocații au apreciat că lecțiile de educație juridică s-au bucurat de interes și și-au exprimat surprinderea față de curiozitatea pe care au avut-o elevii și puterea lor de a înțelege și asimila informațiile prezentate.
Am început timid în 2015, ne-am dus oriunde am fost chemați, oriunde am fost primiți. Proiectul a devenit unul național. Toate Barourile din țară sunt implicate. Faptul că lansăm a doua ediție a proiectului în acest Colegiu de elită înseamnă că prima a dat roade, nu numai pentru avocatura românească, ci și pentru elevii din țară.
Noțiunile de drept le putem afla cel mai bine de la oamenii care lucrează cu ele, avocații. Noile teme din acest an sunt mult mai largi, de interes astfel încât să acopere nevoile și curiozitățile elevilor.
Tema 1: «De la drepturi și libertăți la infracțiuni în mediul online», unde o să vorbim despre spațiul public, date personale, cybercriminalitate și atacuri cibernetice.
Tema 2: «Eu, proprietatea și banii. Drepturi și obligații» în care vom avea discuții despre subiecte precum: de la ce vârstă mă pot angaja, îmi pot înființa propria afacere, ce contracte pot încheia în funcție de vârstă, ce drepturi și obligații am dacă obțin bani dintr-un blog/vlog, primesc o moștenire ca minor.
Tema 3: «Drepturile și obligațiile mele de zi cu zi.», unde vom avea discuții pe marginea următoarelor întrebări: ce înseamnă poluare, dreptul mediului, protecția animalelor.
Nu o să venim să predăm, o să venim să discutăm despre ceea ce doresc copiii.”, a explicat decanul Luminița Ioana, președintele Departamentului Educație Juridică al UNBR.