Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost”, premiat la Festivalul de la Veneția

de | 07.09.2024 19:06 | Național, Lifestyle

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a fost distins cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Veneția.

Pelicula a fost apreciată pentru regia ambițioasă și narativul sofisticat, ce interconectează șase povești distincte, explorând în profunzime frica represiunii politice resimțită de generațiile care au trăit sub un regim autoritar.

458394692 529471579603540 4480792500731921581 n - Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost”, premiat la Festivalul de la Veneția

Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de multe generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și castingul excepțional”, notează membrii juriului FIPRESCI – Jean-Philippe Guerand (Franța), Martin Horyana (Republica Cehă), Hanna Pilarczyk (Germania), Gaia Simionati (Italia), Alissa Simon (SUA), Simone Soranna (Italia).

Pe lângă acest prestigios premiu, filmul a fost recompensat și cu Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru „Cel mai bun scenariu”, acordat de criticii independenți prezenți la festival. Juriul a apreciat sensibilitatea cu care scenariul surprinde un moment crucial din istoria României, intercalând destinele unor personaje puternice și oferind o poveste emoționantă, un adevărat studiu al naturii umane.

458228511 529437649606933 1962174595526062521 n - Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost”, premiat la Festivalul de la Veneția

Aceste distincții consolidează poziția filmului în peisajul internațional, subliniind viziunea politică și artistică remarcabilă a lui Bogdan Mureșanu.

Totodată, Boróka Biró, directoarea de imagine a filmului „Anul Nou care n-a fost”, a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 „Valentina Pedicini”, distincție ce recunoaște talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanță remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secțiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori și Settimana Internazionale della Critica.

„Anul nou care n-a fost”, o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, va putea fi urmărit în cinematografele româneşti din 24 septembrie.

Filmul surprinde lupta personajelor pentru normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens într-o lume absurdă, marcată de frică. Printr-un amestec de ironie și dramă, povestea reflectă tensiunea socială dintr-o perioadă crucială a istoriei României.

Foto: Facebook Anul Nou care n-a fost / The New Year That Never Came

Citiți, de asemenea,. pe anchetaonline.ro

Polițiștii au depistat luna trecută peste 1300 de persoane dispărute

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Italia | Mureș | Târgu Mureș

Ultimele articole