Finanțare de 70.000 euro pentru tinerii fermieri

de | 18.06.2023 14:18 | Știri, Economic, Național, Rural

Tinerii fermieri  în vârstă de până la 40 de ani vor putea cere un sprijin financiar de 70.000 de euro, conform unui program aflat în etapa de consultare publică și derulat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Potrivit ghidului, implementarea planului de afaceri, trebuie realizată până la data de 30 septembrie 2029.

Ghidul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 a fost publicat în consultare publică de AFIR încă de la începutul lunii în curs. Documentul prezintă condițiile în care tinerii care se instalează ca șefi de exploatație pot accesa sprijinul nerambursabil, din fonduri europene, de 70.000 de euro pe fermă. Prima sesiune de depunere a proiectelor este așteptată să se deschidă la finalul lunii.

În cadrul intervenției DR-30 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, tânărul fermier trebuie să acţioneze în nume propriu, iar categoriile de solicitanți eligibili trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici. Beneficiarul DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri trebuie să facă dovada că deține de competențe adecvate în domeniul agricol. Se iau în considerare studiile de specialitate, cursurile, dar și experiența de muncă acumulată în străinătate.

Pe ce perioadă se acordă

Pentru a fi eligibilă, cererea de finanțare a unui tânăr fermier trebuie să includă și un plan de afaceri. Astfel, conform ghidului, solicitantul depune, odată cu Cererea de Finanţare, un plan de afaceri viabil. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de 70.000 de euro.  Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:

  • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
  • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

Implementarea planului de afaceri, se va realiza până la data de 30 septembrie 2029, verificarea finală și ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.

Foto descriptiv. Sursă foto: agrofertisol.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Atenție șoferi! Se scumpesc polițele RCA! Care sunt factorii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: