Firma de construcții a deputatului „Mitralieră” – la un pas de faliment

de | 25.07.2024 20:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Pitești

► Concordia Con. Strade a cerut intrarea în concordat preventiv.

Concordia Con.Strade, firma înfiinţată de fostul deputat PSD Argeş Cătălin Rădulescu şi din cauza căreia acesta s-a ales şi cu o condamnare penală, are probleme financiare. Administrată în prezent de fratele controversatului politician, Vicenţiu Rădulescu, societatea de construcţii ar putea intra în concordat preventiv, dacă judecătorii Tribunalului Comercial aprobă cererea depusă de reprezentanţii firmei săptămâna trecută.

► Cătălin Rădulescu se ocupa de firmă şi pe vremea când era deputat

În urmă cu câţiva ani, Concordia Con.Strade apărea des în licitaţiile pentru lucrări publice din judeţ şi nu numai, de cele mai multe ori în asociere cu firme consacrate pe piaţa de profil sau cu parteneri controversaţi din Italia. Şi asta pentru că, în general, pe statele de plată ale firmei lui Cătălin Rădulescu nu figurau decât economişti, funcţionari de birou şi secretare (preferabil dispuse la program prelungit!), Concordia Con.Strade neavând echipe de muncitori capabile să execute lucrările pentru care se bătea pe piaţa licitaţiilor.

În 2014, la sediul firmei de pe strada Nicolae Dobrin, procurorii DNA au efectuat percheziţii, ulterior Cătălin Rădulescu fiind trimis în judecată pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția şi pentru dare de mită. Concret, Cătălin Rădulescu a fost acuzat de procurorii DNA că, în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, s-a ocupat şi de administrarea şi controlul societăţii comerciale SC Concordia Con. Strade, activitate incompatibilă cu funcţia de deputat.

perchezitii radulescu concordia 2014

Procurorii l-au mai acuzat pe deputatul PSD că, la 27 august 2013, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Piteşti, i-a promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcţionarul trebuia să semneze procesul-verbal de recepţie, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate. În decembrie 2016, Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În contextul scandalului care i-a adus o condamnare penală, Cătălin Rădulescu – la vremea respectivă încă deputat – a ieșit din acționariatul firmei de construcții Concordia Con. Strade, lăsând afacerea pe mâna fratelui și a surorii sale.

► Tribunalul Comercial decide săptămâna aceasta dacă aprobă concordatul preventiv

Între timp, aşa cum cariera politică a fostului deputat a intrat în declin, şi afacerile Concordia Con.Strade au intrat încetul cu încetul la apă. Dovadă că firma nu stă deloc pe roze din punct de vedere financiar o demonstrează nu doar cifrele de afaceri din ultimii ani, ci şi faptul că joi, 18 iulie, conducerea societăţii a înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Argeş o cerere de intrare în procedură de concordat preventiv.

Concordatul este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar debitorul își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate în baza unui plan de restructurare votat de creditorii ale căror creanțe sunt afectate și care va fi omologat de judecătorul-sindic, după verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate. Acesta oferă societății aflate în dificultate posibilitatea de redresare pe baza unui plan de restructurare, care trebuie să prevadă și modalitatea de achitare a creanțelor față de toți sau o parte dintre creditori (creditorii afectați prin concordat) și care, după ce va fi aprobat de acești creditori, va fi omologat de către judecătorul sindic.

Instanţa a stabilit primul termen al procesului pentru data de joi, 25 iulie, atunci când judecătorul sindic va decide dacă aprobă sau nu cererea Concordia Con.Strade intrarea în procedură de concordat preventiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vila lui Gigi Văsîi de pe strada Trivale este executată silit

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: