Forte Vita, dr. Cristian Gîlceavă: Accidentul vascular debutează brusc și poate fi întins pe durata unei zile

de | 16.12.2022 15:12 | Știri, Județean, Lifestyle

Accidentul vascular cerebral apare brusc și cu toții am văzut nenumărate cazuri și avem cunoștințe care și-au pierdut viața din cauza acestei afecțiuni. Timpul joacă un rol esențial pentru a reduce efectele devastatoare ale AVC-ului și pentru a crește șansele de supraviețuire. În timpul AVC-ului este blocată oxigenarea creierului și alimentarea sa cu substanțe nutritive, ceea ce generează distrugerea treptată a celulelor. AVC-ul este o urgență medicală, cu impact major asupra sănătății și vieții persoanelor afectate, însă peste care se poate trece, dacă se intervine rapid. Despre factorii care influențează producerea accidentului vascular și cum îl putem identifica, ne-a vorbit medicul specialist neurolog Cristian Gîlceavă, din cadrul Clinicii Forte Vita. 

Foarte des auzim de accident vascular cerebral, care duce, de nenumărate ori la deces. Ce presupune acesta?

– Accidentul vascular ischemic reprezintă cea mai mare și mai des întâlnită urgență neurologică prezentând, în cele mai multe cazuri, un impact major asupra vieții pacientului.

Fiziologic, în accidentul vascular, apare un blocaj al circulației sângelui prin arterele cerebrale, cauzat de un tromb sau embol ce obturează lumenul vascular.

Debutul accidentului vascular este, de obicei, brusc sau poate fi întins pe durata unei zile, cu evoluție treptată, până la instalarea completă.

Ce anume generează acești trombi?

– Printre cauzele formării trombilor sau embolilor regăsim, în principal, arteroscleroza sau tulburările de ritm cardiace.

Acestea sunt favorizate de un stil de viață nesănătos, care cuprinde obiceiuri precum alcool, fumat, dietă bogată în grăsimi saturate, precum și existența concomitentă a altor patologii, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat.

Dacă un AVC este identificat rapid, nu face atât de multe ravagii în organism. Care sunt manifestările?

În cadrul tabloului clinic regăsim:

parezele, de obicei la nivelul unui hemicorp sau hemifeței (jumătate de corp sau de față);

tulburări de vorbire de tip afazic sau difazartic (nu găsește, nu înțelege cuvintele sau le pronunță greșit);

amețeală, tulburări de coordonare și de mers;

– tulburări de sensibilitate precum parestezii, furnicături sau anestezie cutanată;

probleme de echilibru sau coordonare.

Trebuie menționat că simptomele apar brusc.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole