A fost lansat ”Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și hărțuire sexuală”. Alina Gorghiu: ”Când ești victimă, tăcerea nu este o soluție!”

de | 04.10.2024 19:44 | Administrație, Național

Astăzi, la Pitești, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a susținut un discurs la evenimentul de lansare a ”Ghidului privind sesizarea faptelor de violență și hărțuire sexuală”. Ministrul a vorbit despre importanța existenței acestui ghid, precizând că ”realmente este nevoie de acest instrument care să le spună victimelor că: tăcerea nu este o soluție!”.

Este bine de precizat că acest ghid este structurat astfel încât să acopere toate etapele pe care o victimă sau un martor trebuie să le parcurgă. Astfel, în primele pagini se explică cui i se adresează ghidul (persoanelor care au suferit un abuz, fie că este vorba de hărțuire sexuală la locul de muncă sau în instituții de învățământ, ori martorilor unor astfel de fapte). De asemenea, în ghid sunt explicații despre modalitățile de formulare a unei sesizări. Ghidul oferă și un model de plângere penală, care poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului Justiției, aflându-se alături de alte informații utile pentru victimele infracțiunilor de orice fel.

”Orice victimă trebuie să știe că nu este așa, nu e vina ei! Și trebuie să știe că statul român are pârghii ca să o protejeze. Ministerul Justiției alocă resurse financiare importante și asigură resursă umană calificată și tot ce e necesar ca să protejăm aceste victime. Și vreau să știți toți cei care sunteți în această sală, și toți cei care ne urmăresc, și toate femeile și tinerele care au probleme: că în mine au un partener de dialog și nu public. Sunt aici la orice discuție, pentru orice mesaj care nu vă este confortabil să îl adresați altcuiva. Și vă spun cu emoție în glas pentru că am zeci de exemple în ultimele luni de tinere, de fete, care m-au căutat și pe care am putut să le ajut, cu o vorbă, cu un sfat și cu Ghidul acesta pe care îl lansăm astăzi la Pitești.

Așa a apărut ideea elaborării la Ministerul Justiției a acestui Ghid pentru că realmente este nevoie de acest instrument care să le spună victimelor că tăcerea nu e o soluție! Repet! Când ești victimă, tăcerea nu este o soluție! Astfel de fapte nu sunt permise pentru că ele sunt infracțiuni și sunt incriminate, fie de Codul Penal, fie de alte norme.

Ce face Ghidul acesta pe care astăzi îl lansăm? Acest Ghid îndrumă victima către autoritățile competente. Și va răspunde la câteva întrebări care sigur v-au preocupat dacă ați fost victimă la un moment dat. Cui mă adresez? Cum scriu plângerea? E în scris sau pot să o fac verbal? Ce drepturi am eu, ca victimă? Sunt multe întrebări pe care sigur le aveți și pe care le puteți lămuri cu acest Ghid.

Este un mijloc de informare accesibil, la dispoziția victimei, și nu numai, și poate fi accesat și online, pe site-ul Ministerului Justiției.

Acest Ghid vine să completeze o serie lungă de măsuri pe care le-am adoptat la Ministerul Justiției în sprijinul victimelor și pentru protecția lor”, a punctat ministrul Alina Gorghiu. 

”A devenit operațională monitorizarea agresorilor cu brățara electronică”

Ministrul Alina Gorghiu a amintit că pe 31 august a intrat în vigoare legea privind extinderea ordinului de protecție, precizând că: ”Victimele tuturor formelor de violență, că este psihică, că este fizică, că este online, pot solicita ordin de protecție indiferent de relația pe care o au cu agresorul. Până în august, violența era raportată exclusiv la mediul familiei. De la sfârștitul lunii august am extins faptele de violență la orice tip de agresor. Ca atare, am inițiat o campanie de informare în mass-media și le mulțumesc televiziunilor și radiourilor pentru că au preluat acest film pentru că îmi doresc să afle și alții despre campania noastră.

Doar anul acesta au fost înregistrate peste 61.000 de dosare penale la nivel național pentru fapte comise cu violență, precum: infracțiuni la viața sexuală, vătămări corporale, amenințari, hărțuire, violarea vieții private.

În Argeș, pentru că suntem în Pitești, statistica pe primul semestru din 2024 arată că sunt aproape 6.500 de dosare în lucru, dintre care 1.700 pentru fapte comise anul acesta. Vă mărturisesc că mi-aș fi dorit să fie alta situația, să nu avem niciun dosar pe rolul Parchetelor și al Instanțelor referitoare la fapte de violență. Dar asta este societatea în care trăim și pe care trebuie, împreună, să o educăm.

Pentru că suntem la Pitești, vă mai dau o informație de interes pentru tot judetul Argeș! De aceasta săptămână, începând cu 1 octombrie 2024, în județul nostru a devenit operațională monitorizarea agresorilor cu brățara electronică. Este vorba de brățara electronică pe care o poate folosi pentru a ține agresorul departe de victimă. Partea buna este că atunci când s-a folosit acest mecanism de monitorizare electronică, victimele au fost protejate. Nu există niciun caz de femeie care să fi fost omorâtă, viața ei să fie pusă într-un pericol grav atunci când agresorul a purtat acest mecanism de monitorizare electronică.

Mai avem mecanismul de acordare a voucherelor pentru victimele infracțiunilor. Este o altă măsură pe care statul a luat-o pentru a proteja aceste victime. Ele pot obține până la 5 salarii minime brute pe economie pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, medicamente, transport. Pentru 2024 avem 300 de asemenea vouchere, fiecare fiind în cuantum de maxim 18500 de lei. Deja am acordat primul voucher de 18.000 lei, la Iași, sunt multe alte dosare în lucru. Problema pe care o întâmpinăm este că victimele infracțiunilor, că e vorba viol, de trafic de persoane, de proxenetism nu cunosc că au această posibilitate să apeleze la ajutorul din partea Ministerului Justiției. O să vă rog pe dumneavoastră, când întâlniți genul acesta de persoană, va rog să îi spuneți că există acest mecanism! Putem să le acordam suport, avem colegi care asta fac și putem să le acordam tot sprijinul de care au nevoie”.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Alina Gorghiu

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Proiect de lege. Fonduri importante pentru românii care vor să se întoarcă în țară

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Iași | Pitești | Roman | Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”

Ultimele articole