Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) transmite că un nou tip de fraudă a fost raportat în luna aprilie 2025, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliţiei Române şi Băncii Naţionale a României (BNR).
Potrivit DNSC, o presupusă „agentă de poliție” sună victima și o anunță că un infractor internațional căutat prin Interpol s-ar fi prezentat la o bancă din România și ar fi încercat să contracteze un împrumut folosind identitatea acesteia. Mai mult decât atât, victimei i se menționează că este vorba despre o situație gravă, de natură penală, și că este în desfășurare o anchetă oficială.
Pentru a întări impresia că discuția este reală, atacatorii trimit o fotografie a unei legitimații de poliție prin WhatsApp, un document falsificat, dar credibil vizual.
Mai departe, victima este redirecționată către un „specialist” din cadrul Băncii Naționale a României, care pretinde că monitorizează operațiunile bancare legate de acest caz.
Apoi victima primește o scrisoare oficială pretins emisă de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care subliniază gravitatea situației.
În continuare, victima este întrebată dacă folosește aplicații de mesagerie precum Telegram, pentru a continua comunicarea într-un „mediu securizat”. Prin aceste canale, infractorii solicită extrasele de cont bancar sub pretextul emiterii unei asigurări necesare pentru „protecția legală” a victimei.
În tot acest timp, victima este avertizată în mod repetat că nu are voie să discute cu nimeni despre investigație, nici măcar cu un avocat, sub amenințarea unei presupuse arestări imediate. Ca “măsură suplimentară de verificare”, i se spune că va fi supusă unui test poligraf pentru a se confirma că nu a divulgat informații.
Pentru a preveni asemenea evenimente nedorite, specialiştii vin cu o serie de recomandări:
- Nu oferi date personale sau bancare prin telefon.
- Închide apelul și sună înapoi la numărul oficial al instituției.
- Nu continua discuția pe WhatsApp, Telegram sau Signal.
- Verifică imaginile primite cu reverse image search.
- Nu instala aplicații de control la distanță.
- Nu te lăsa intimidat de ton autoritar sau “articole de lege”.
- Monitorizează conturile și setează alerte de tranzacție.
Sursă foto: Facebook DNSC
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro