Generalul argeşean Căunei-Florescu – doborât de la cârma Sistemului Național Antigrindină de „rachetele” fermierilor

de | 19.07.2024 07:30 | Știri

► Gheorghe Căunei-Florescu a dat în judecată Ministerul Agriculturii şi îşi vrea funcţia înapoi.

Seceta face prăpăd în ţară, afectând în mod dramatic culturile agricole. De câteva luni, e ditamai scandalul în agricultură, fermierii considerând că vinovat de lipsa precipitaţiilor este Sistemul Naţional Antigrindină. Încă din aprilie, când a fost pus în funcţiune acest sistem, agricultorii din mai multe zone ale ţării au început să protesteze, nemulţumirile atingând apogeul în Vrancea, unde fermierii  au atacat sistemele cu pietre și lemne, pe motiv că rachetele ar favoriza seceta, pentru că împrăștie norii. Degeaba au explicat specialiștii că sistemul antigrindină nu oprește ploaia, oamenii sunt convinși că nu mai plouă din cauza rachetelor.

► Demitere în plină campanie electorală

Pe fondul acestor tensiuni care au apărut într-un moment în care politicienii nu îşi doreau un scandal care să le tulbure campania electorală, la jumătatea lunii mai a acestui an directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), nimeni altul decât generalul argeşean în rezervă Gheorghe Căunei-Florescu, a fost demis, în locul său fiind numit Radu Ovidiu Timofte, consilier din cadrul Ministerului Agriculturii.

După ce fermieri din mai multe județe – Prahova, Vrancea, Vaslui sau Iași – au reclamat public că s-ar face exces de zel în lansarea rachetelor antigrindină, producătorii agricoli fiind convinși să seceta din zonele în care lucrează terenuri este cauzată de activitatea AASNACP, Gheorghe Căunei-Florescu a încercat să-i convingă, fără succes, că sistemul antigrindină nu produce secetă:

Cu 40-50 de ani înaintea noastră, s-a pus în funcțiune acest sistem și în alte țări. Deci o substanță glaciogenă, atunci când intervenim în nord, creează o precipitare, creează centre de condensare artificiale și mărește gradul de precipitare. Iar aș vrea în două cuvinte să vă spun: deci noi ducem în nord, pe celulele convective, numai acolo unde este nevoie, această iodură de argint cu racheta, care de fapt este un mijloc de a transporta această iodură de argint.

Acolo arde, în urma arderii rezultă în aerosol, un fum care are proprietatea de a crea centre de condensare, schimbă structura norului, crește gradul de precipitare. Sub nicio formă nu creează fenomene de secetă”, a declarat recent acesta într-un interviu acordat România Radio Actualități.

În cadrul aceluiași interviu, Căunei a vorbit despre investiţiile pe care AASNACP le are în vedere în perioada următoare, unele dintre acestea vizând şi înfiinţarea Grupului de combatere antigrindină Dâmboviţa-Argeş: „Studiile sunt gata și vom intra imediat în lucru în zonele respective ca să implementăm 20 de puncte de lansare în județul Dâmbovița și județul Argeș. Anul acesta vom face câte cinci, cinci în Argeș, cinci în Dâmbovița, și la anul vom continua cu încă 10 puncte de lansare. Deci și această zonă va fi protejată” – spunea Căunei-Florescu, înainte de a fi schimbat din funcţie.

► Proces la Tribunalul Argeş pentru recuperarea funcţiei

Nemulţumit de modul în care a fost înlăturat din funcţia pe care o ocupa de mai bine de un deceniu, generalul (r) Căunei-Florescu a decis să se adreseze instanţei. Astfel, pe rolul Tribunalului Argeş, la Secţia Civilă – Contencios administrativ şi fiscal acesta a înregistrat o acţiune prin care solicită anularea ordinului nr. 1441/R/16.05.2024 privind încetarea raporturilor de serviciu. Deocamdată nu a fost stabilit niciun termen şi probabil nici nu se va întâmpla acest lucru prea curând, dat fiind faptul că judecătorii se pregătesc să intre în vacanţă.

Gheorghe Căunei-Florescu este cunoscut în Piteşti şi prin prisma afacerilor imobiliare dezvoltate în ultimii ani. Familia Căunei-Florescu a ridicat două blocuri în zona de nord a Piteştiului şi, de asemenea, a cumpărat şi o clădire monument istoric de pe strada Victoriei, pentru că a cărei demolare se luptă în instanţă cu primăria. De asemenea, familia Căunei-Florescu deţine proprietăţi şi la malul mării, în Năvodari. În noiembrie anul trecut, Gheorghe Căunei-Florescu a fost înaintat de la gradul de general-maior, la cel de general-locotenent cu trei stele.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: