Detalii şocante în rechizitoriul DNA: Primarul Ion Georgescu s-a angajat pentru o zi la Dacia şi a primit salarii compensatorii de 91.698 lei
Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu, a fost trimis în judecată săptămâna trecută de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce a fost denunţat de şeful Poliţiei Locale Piteşti, Valerică Nicolae, că i-ar fi pretins bani pentru a-i angaja fiica medic la Spitalul Mioveni. Rechizitoriul procurorilor DNA scoate la iveală şi alte suspiciuni legate de activitatea edilului şi de averea sa, implicând totodată numele celui mai mare agent economic din judeţ, colosul Dacia. Totodată, Georgescu trebuie să justifice aproape 900.000 de lei, bani a căror sursă procurorii DNA nu au putut-o identifica.
Despre Ion Georgescu se ştie că era unul dintre cei mai puternici şi influenţi primari argeşeni. Având pe mână unul dintre cele mai mari bugete din ţară graţie prezenţei uzinei Dacia în capul listei cu contribuabili, edilul a reuşit să transforme Mioveniul într-un oraş cochet, modern, viu şi să construiască singurul spital de stat din România de la Revoluţie încoace. Arestarea sa în urmă cu două luni a demonstrat încă o dată cât de efemeră poate fi puterea politică şi cât de dur este impactul atunci când cazi prea de sus.
► Edilul a uitat câţi bani… „împrumutase”
Nu mai există niciun dubiu legat de faptul că cel care l-a denunţat pe Ion Georgescu a fost Valerică Nicolae, şeful Poliţiei Locale Piteşti. Acesta dorea să îşi angajeze fiica, medic de profesie, la Spitalul Orăşenesc Mioveni şi era dispus să plătească 30.000 de euro. În seara flagrantului, primarul Mioveniului a fost surprins în momentul în care îi dădea lui Valerică Nicolae 10.000 de euro, bani despre care DNA susţine că reprezentau o parte din şpaga pentru obţinerea postului de medic chirurg, returnată de edil pentru că nu „onorase” înţelegerea.
Încă din seara arestării, Ion Georgescu a susţinut că cei 10.000 de euro înapoiaţi şefului Poliţiei Locale Piteşti ar fi reprezentat un împrumut, însă procurorii încearcă să demonteze apărarea edilului, pornind de la afirmaţiile acestuia surprinse pe interceptări şi din care reiese că „în scop de precauție și teamă” a calificat suma de 10.000 de euro ca „împrumut”, fără a rosti acesta sumă şi întrebându-l pe Valerică Nicolae: „Care este, ă… valoarea împrumutului?”. „Dincolo de aceasta, în orice situație de împrumut, cu siguranță împrumutatul ar ști valoarea împrumutului, fără a-l mai întreba pe împrumutător.” – concluzionează procurorii.
► Primarul Mioveniului s-a reangajat la Dacia după 20 de ani
Procurorii au mers pe firul banilor lui Ion Georgescu şi au mai făcut o descoperire surprinzătoare: edilul a încasat în 2020 de la uzina Dacia aproape un miliard de lei vechi drept… salarii compensatorii. Cum a fost posibil acest lucru? Ei, bine, procurorii arată că, la data de 28 septembrie 2020, Ion Georgescu s-a reangajat la Dacia, de unde plecase în urmă cu două decenii, din anul 2000. În aceeaşi zi, edilul a cerut încetarea raporturilor de muncă cu Dacia şi, chiar a doua zi după reangajare, edilul a fost „dat afară” de la uzină, pe 29 septembrie 2020. Dar nu ar fi plecat cu mâna goală, ci cu o căciulă de bani:
Astfel, în perioada în care inculpatul ocupa funcția de primar al orașului Mioveni, prin cererea adresată la data de 28.09.2020 SC Automobile Dacia SA a solicitat reluarea raportului de muncă suspendat anterior în anul 2000, solicitare ce a fost aprobată prin decizia angajatorului nr. 3394/23.09.2020 cu reîncadrarea inculpatului în funcția de șef proiect începând cu data de 28.09.2020, decizie anterioară solicitării sale de reluare a raportului de muncă și în cuprinsul căreia se invocă viitoarea solicitare a inculpatului din data de 28.09.2020.
În aceeași zi, la solicitarea inculpatului a fost emis acordul nr. 13/28.09.2020 prin care s-a stabilit încetarea contractului de muncă începând cu data de 29.09.2020. Toate aceste demersuri au fost realizate de inculpat doar în scopul obținerii sumei de 91.698 lei cu titlu de salarii compensatorii având în vedere succesiunea documentelor și perioada reangajării sale, respectiv o zi.
Faptul că această solicitare a inculpatului de încetare a suspendării contractului de muncă cu SC Automobile Dacia SA a urmărit doar încasarea sumei de 91.698 lei este confirmat și de documentul angajatorului nr. 1756/25.09.2020 în care, mai înainte de formularea cererii de către inculpat și emiterea deciziei de încetare a suspendării raportului de muncă, se precizează ca dată a încetării contractului de muncă 29.09.2020, cuantumul salariilor compensatorii și data plății acestora 09.10.2020.
Această sumă obținută de inculpat cu titlu de salarii compensatorii nu este menționată în declarația sa de avere”. – se arată în rechizitoriu.
Procurorii consideră că salariile compensatorii au fost obţinute de către primarul Ion Georgescu „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.
Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea companiei Automobile Dacia SA legat de această situaţie, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.
► Sechestru pe vila primarului, locuită, dar oficial neterminată
Despre averea primarului Ion Georgescu s-a vorbit întotdeauna în termeni prezumtivi, în condiţiile în care declaraţiile sale de avere nu conţineau proprietăţi sau venituri spectaculoase, cel mai recent astfel de document incluzând doar un teren de 1000 mp şi un apartament în Mioveni pe numele său. Nici stilul de viaţă al primarului nu a fost vreodată unul opulent, fără bunuri, ţinute sau concedii care să indice venituri importante. Din contră, Ion Georgescu era perceput drept edilul care stătea la Primărie de la 07:00 dimineaţa la ore târzii în noapte, conducea un Duster de serviciu, locuia la apartament şi mânca eugenii pe fugă, la birou.
În timpul anchetei, însă, procurorii DNA au descoperit depuneri mari de numerar în conturile… soţiei sale, concomitent cu faptul că familia Georgescu şi-a construit o vilă de peste 300.000 de euro. Acest imobil nu apare în declaraţia sa de avere din simplul motiv că, deşi era finalizat şi locuiau deja în el, avea autorizaţia de construire prelungită până în 2025, conform legii nefiind obligat să declare o casă aflată în construcţie.
Cu privire la ipoteza în care inculpatul Georgescu Ion să solicite un împrumut de 10.000 euro de la martorul Nicolae Valerică, aceasta nu este susținută nici de veniturile obținute de către acesta și membrii familiei sale, în condițiile în care inculpatul Georgescu Ion a construit o casă evaluată la peste 300.000 de euro, fără a face dovada unor venituri licite, în schimb în conturile bancare ale soției inculpatului apărând depuneri nejustificate în numerar a unor sume foarte mari de bani.
De altfel, acesta locuiește împreună cu soția sa, în imobilul situat în orașul Mioveni (…) jud. Argeș, care este finalizat așa cum reiese din fotografiile aflate la dosarul cauzei, iar pentru a nu fi suspicionat cu privire la potența financiară construirii unui asemenea imobil și pentru a nu-l declara la instituțiile abilitate (OCPI, Primărie, Agenția Națională de Integritate) și-a prelungit autorizația de construire până în anul 2025.” – se arată în documentele acuzării, unde procurorii amintesc să Georgescu nu a pomenit în nicio declaraţie de avere de vreun împrumut.
Pe lângă sechestrul pus pe cei 10.000 de euro, procurorii au pus sechestru şi pe vila primarului PSD din Mioveni, în suprafaţă de 355.67 mp, compusă din living, loc de luat masa, 1 bucătărie, 3 băi, 5 holuri, 4 dormitoare, 2 terase, 2 dressinguri, 1 balcon, 1 windfang, 1 cămară, o debara, 1 birou, 1 spălătorie și uscătorie, 1 beci și o cramă.
►Sume mari nejustificate – depuse în conturile soţiei lui Georgescu
Casa construită pe numele Cameliei Georgescu, soţia primarului, a fost ridicată după ce soția primarului ar fi cerut în 2021, de la primăria soțului său, autorizație de construire, pe care ar fi prelungit-o pe 10 martie 2023 și ar avea valabilitate până pe 12 mai 2025. Lucrările declarate de construcție a vilei s-ar fi ridicat ulterior la suma de 991.088 lei, iar anchetatorii susţin că, „din analiza extraselor de cont aparținând inculpatului Georgescu Ion și soției acestuia Georgescu Cameluța, reiese că acest imobil a fost edificat cu sume de bani nejustificate în raport de veniturile licite ale acestora”.
Procurorii au descoperit neconcordanţe între sumele declarate ca venituri şi banii cheltuiţi de familia Georgescu atât pe casă, cât şi pe alte bunuri. Practic, anchetatorilor nu prea le dă casa cu masa când vine vorba de banii care intrau în bugetul familiei, în condiţiile în care sume mari nu apar menţionate ca venituri în declaraţiile de avere ale primarului de la Mioveni. Printre aspectele financiare care au atras atenţia procurorilor se numără şi faptul că din contul soacrei lui Georgescu au fost transferaţi în cel al soţiei sale aproape 150.000 de lei într-o perioadă în care bătrâna a încasat pensii de doar 64.000 lei, dar şi că aproape 900.000 de lei au reprezentat depuneri de numerar.
Raportat la tranzacțiile de pe conturile bancare ale soților Georgescu Ion și Georgescu Cameluța, precum și la veniturile raportate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, suma de 888.600 lei reprezentând depunerile de numerar în contul numitei Georgescu Cameluța nu are justificare legală.” – susţin procurorii, care au analizat la sânge atât extrasele de cont şi tranzacţiile din ultimii cinci ani ale soţiei, cât şi pe cele ale primarului, prilej cu care au aflat că, cu cardul lui Ion Georgescu, s-au făcut plăţi de peste 350.000 de lei, multe la magazine sau branduri scumpe.
Dosarul DNA care îl vizează pe primarul Ion Georgescu, aflat de două luni în arest preventiv, a fost trimis în judecată la Tribunalul Argeş. În ceea ce îl priveşte pe Valerică Nicolae, pentru că a denunţat fapta, acesta a scăpat de acuzaţia de cumpărare de influenţă.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: