Gheorghe Văsîi – la un pas de eliberare din închisoare

de | 06.08.2024 21:23 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Lifestyle, Mioveni, Pitești

Omul de afaceri Gheorghe Văsîi ar putea fi primul din cei patru condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul Publitrans care să fie eliberat. Patronul de la Girexim a primit un prim verdict favorabil la începutul săptămânii trecute şi aşteaptă o eventuală contestaţie a procurorilor DNA şi, evident, soluţionarea acesteia.

► Judecătoria Piteşti a admis cererea lui Gigi Văsîi

Luni, 29 iulie, Judecătoria Piteşti a decis să admită propunerea de eliberare a omului de afaceri Gheorghe Văsîi formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni. Încarcerat în luna mai a anului 2023, Văsîi are de ispăşit o pedeapsă de 4 ani. Acesta însă a mai executat mai multe luni de detenţie în perioada arestului preventiv, imediat după izbucnirea scandalului de corupţie din noiembrie 2014. Având peste 60 de ani şi o condamnare sub 10 ani închisoare, conform codului de procedură penală se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, perioadă pe care Gheorghe Văsîi a executat-o.

Decizie Judecatoria Pitesti Gheorghe Vasii

Admite propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni privind pe condamnatul Văsîi Gheorghe[…] în prezent deținut la Penitenciarul Mioveni. Dispune liberarea condiționată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 377 din data de 05.05.2023, emis de Tribunalul București – Secția I Penală, emis în baza sentinței penale nr. 143 din data de 12.02.2020 a Tribunalului București – Secția I Penală, definitivă prin decizia penală nr. 927/05.05.2023 a Curții de Apel București – Secția I Penală, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cu drept de a formula contestație în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei.” – a decis lunea trecută completul C6L prima instanţă de la Secţia Penală a Judecătoriei Piteşti.

► DNA ar putea face contestaţie ca şi în cazul fostului primar Tudor Pendiuc

Deşi judecătorii piteşteni au dat undă verde eliberării sale, Văsîi, aflat încă după gratii, nu a scăpat de emoţii, cu atât mai mult cu cât colegul său de detenţie şi de dosar, Tudor Pendiuc, a fost practic întors din drum când îşi pregătea bagajele de plecare din penitenciar. În cazul fostului primar al Piteştiului, Tribunalul Argeș a admis la începutul lunii iulie contestația procurorilor DNA și a desființat hotărârea de eliberare condiționată pronunțată de instanța ierarhic inferioară.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri, acesta ar avea, se pare, mai multe şanse să iasă din închisoare decât Tudor Pendiuc. Potrivit informaţiilor noastre, pe lângă condiţia îndeplinirii a jumătate din perioada de detenţie impusă prin sentinţa definitivă, Gheorghe Văsîi precum şi firma Girexim Universal ar fi plătit o parte considerabilă din prejudiciul de 23 milioane lei stabilit de instanţă şi vorbim de achitarea unei sume de ordinul milioanelor de euro. Acest lucru ar putea cântări considerabil în decizia magistraţilor, cu atât mai mult cu cât este unul dintre puţinii condamnaţi pentru corupţie care dau înapoi statului banii consideraţi prejudiciu.

Săptămâna aceasta procurorii DNA ar putea depune contestaţia împotriva deciziei Judecătoriei Piteşti, însă, ţinând cont că magistraţii sunt în vacanţă judecătorească, este posibil ca procedurile să se deruleze cu ceva întârziere.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Un medic şi un om de afaceri din Piteşti – ţintele iniţiale ale asasinilor lui Adrian Kreiner

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: