În februarie 2019, Ali Reza Zarbakhsh, unul dintre cei mai apreciaţi şi căutaţi medici ginecologi de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, a fost acţionat în judecată de o fostă pacientă, care i-a cerut despăgubiri de 300.000 de euro şi 20.000 de lei daune materiale pentru malpraxis. După cinci ani de procese, instanţa de fond a dat în sfârşit o soluţie în acest dosar.
În urmă cu cinci ani, Elena Biţoiu, din Ştefăneşti, l-a acuzat pe medicul Ali Zarbakhsh că, în urma nașterii asistate de acesta, a ajuns la niște complicații ginecologice din cauza cărora nu mai poate avea alţi copii. Acuzaţiile l-au luat complet prin surprindere pe ginecolog, în condiţiile în care tânăra mămică l-a acţionat în judecată la doi ani după naştere şi cu atât mai mult, cu cât avea o relație foarte bună cu pacienta.
► Reclamanta: „Mi-a spus în față, necruțător: «Ai cancer. Acum să nu te duci acasă și să te apuci să jelești!»
După naşterea celui de-al doilea copil, sub supravegherea medicului Ali Zarbakhsh, femeia a suferit o intervenție medicală în urma căreia a rămas doar cu jumătate de ovar și i-au fost legate trompele. Doi ani mai târziu, a ales să-l dea în judecată pe doctorul Ali și să ceară despăgubiri uriașe, considerându-l vinovat de problemele sale de sănătate.
Astfel, femeia a susţinut că, în urma nașterii fetiței sale, a ajuns la complicații, pentru că doctorul Ali nu ar fi curățat cum trebuie uterul și în interior i-ar fi rămas resturi de placentă.
După ce am făcut markerii tumorali care au ieșit cu valori de peste 40% mai mult decât limita permisă, mi-a spus în față, necruțător: «Ai cancer. Acum să nu te duci acasă și să te apuci să jelești». De la spital până acasă am murit și am înviat de o sută de ori pentru copiii mei.
Am ajuns la Polizu conform vorbei aceleia: «cel mai bun medic din Piteşti este trenul spre București». Odată ajunsă acolo, am fost preluată de urgență, băgată la RMN și ulterior la operație. Mi-au făcut cele mai puternice antibiotice, pentru că puroiul era peste tot: peste trompe, peste ovare, pungi întregi. După ce l-au localizat am putut fi operată și mi-au păstrat jumătate de ovar, ca să nu intru la menopauză la 31 de ani. Eu nu mai sunt o femeie întreagă!” –povestea tânăra mămică din Ștefănești la momentul acţionării în judecată a fostului său medic.
Elena Biţoiu a ales varianta unui proces civil împotriva ginecologului de la Judeţean, preferând să nu îi facă acestuia plângere penală.
► Medicul Ali Zarbakhsh: „Complicațiile suferite de pacientă nu au nicio legătură cu actul medical înfăptuit de mine!”
În ceea ce îl priveşte de medicul Ali Zarbakhsh, acesta a susţinut că toate complicațiile suferite de Elena Biţoiu nu au avut legătură cu actul medical înfăptuit de el, ci erau probleme medicale preexistente, ale căror indicii le-a descoperit chiar el după naştere.
După ce a născut, la următorul control medical am observat niște disfuncțiuni ale ovarelor și am trimis-o să facă markerii tumorali. Sunt medic și era normal să o îndemn spre alte controale mai amănunțite pentru a vedea ce este de fapt acolo. După atâția ani aflu cu stupoare și cu uimire că mă crede pe mine vinovat și sunt acuzat că am uitat placenta sau că nu am curățat bine. Faptul că a făcut niște complicații la ovare și ulterior a suferit alte intervenții medicale la un spital din București nu are legătură nici cu mine, nici cu actul medical înfăptuit de mine.
Uman vorbind, sunt uimit, pentru că această pacientă era o femeie care, de câte ori mă vedea, se repezea să îmi sărute mâna. Eu nu prea sunt obișnuit cu aşa ceva. Chiar am rămas uimit și i-am spus să nu mai facă așa, că nu mi-am făcut decât datoria. Era normal ca medic să mă alarmez atunci când am văzut markerii tumorali cu mult peste limita admisă. Dar de aici până la acuzele aduse este cale lungă”, declara medicul ginecolog în urmă cu cinci ani, în exclusivitate pentru „Ancheta”.
► Instanţa a respins cererea pacientei
Procesul s-a judecat, până acum, la Judecătoria Piteşti, unde timp de cinci ani Elena Biţoiu a încercat să demonstreze că medicul Ali Zarbakhsh nu ar fi acţionat profesionist atunci când i-a fost pacientă, provocându-i grave probleme de sănătate, în vreme ce ginecologul, susţinut de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, a încercat să demonteze toate acuzaţiile. În tot acest timp, au fost întocmite şi două rapoarte de expertiză de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, ai cărui specialişti au analizat în amănunt toate probele existente.
În urmă cu două săptămâni, după trei amânări ale pronunţării, judecătorul de caz a dat, în sfârșit, soluţia:
Respinge cererea. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Piteşti. Pronunţată azi, 20.06.2024, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.” – se arată în încheierea de şedinţă.
Rămâne de văzut dacă reclamanta va renunţa la acuzaţii sau va merge mai departe cu acţiunea sa în justiţie şi va face apel, până în momentul de faţă nefiind depusă nicio solicitare în acest sens.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Doi medici din Argeş – trimişi în judecată pentru certificate medicale fictive