Grupele de creşă vor fi mai aglomerate. Vor avea chiar şi 20 de copii!

de | 07.05.2022 19:25 | Județean, Lifestyle

 

În contextul includerii creşelor în sistemul național de învățământ preuniversitar, guvernul a adoptat săptămâna trecută un proiect de HG care conţine noua metodologie de funcționare a acestor unităţi. Documentul conţine mai multe modificări, cele mai importante vizând numărul de copii dintr-o grupă, precum şi reducerea perioadei în care părinţii pot sta cu cei mici la creşă până se acomodează.

 

Perioada de acomodare – redusă cu o săptămână

Pentru un copil de un an-doi, primele zile la creşă pot fi de-a dreptul traumatizante. Teama de abandon, un sentiment ce apare de obicei în jurul vârstei de 8-9 luni şi care se intensifică de la 12 la 18 luni, este dificil de gestionat de către părinţii care sunt nevoiţi să îşi lase micuţii în grija asistentelor şi a îngrijitoarelor. Tocmai pentru a face acomodarea copiilor cu viaţa la creşă mai uşoară, metodologia de funcţionare a acestor unităţi permite părinţilor să stea cu copilul o vreme.

Până acum, părinţii puteau fi alături de cel mic timp de maximum trei săptămâni, însă acum, conform noului act normativ, „după înscriere, părintele/reprezentantul legal, în urma discuției cu personalul didactic, poate beneficia de un program special de acompaniere a copilului în timpul programului unității, pe o perioadă de maximum 10 zile lucrătoare.”

Aceasta este doar una dintre prevederile hotărârii de guvern adoptate în şedinţa de joi, 28 aprilie. Conform noii metodologii, creşele vor funcţiona după aceeaşi structură a anului şcolar ca şi pentru învățământul preșcolar, putând să își suspende temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, timp de 30 de zile pe an pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

cresa_copii_grupe

O grupă va putea avea şi 20 de copii

În prezent, conform legislaţiei în vigoare, numărul copiilor la grupa de antepreşcolari este în medie de șapte copii, dar nu mai puţin de cinci copii şi nu mai mult de nouă copii. După intrarea în vigoare a noii metodologii, grupele de creşă vor varia în funcţie de vârsta celor mici, astfel că acestea pot avea chiar şi număr dublu de copii.

Astfel, într-o grupă mică, unde sunt admişi bebeluşi sub un an, pot fi în medie şapte copii şi maximum nouă copii, în vreme ce grupa mijlocie (de la 13 la 24 de luni) va cuprinde în medie 12 copii şi maximum 15 copii, iar grupa mare (de la 25 la 36 de luni) va putea funcţiona chiar şi cu 20 de copii. Ca şi grădiniţele, creşele vor putea funcţiona fie cu program normal, de cinci ore pe zi, fie cu program prelungit, de zece ore.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Profesorii argeşeni se bat anul acesta pe 250 de gradaţii de merit

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole