Guvernul Ciolacu 2 vine cu măsuri de reducere a cheltuielilor. Ce români vor fi afectați de măsurile de austeritate?

de | 29.12.2024 13:52 | Național, Economic

Ministerul Finanțelor a publicat, astăzi, proiectul Ordonanței de Urgență care vizează o serie de măsuri drastice pentru redresarea situației financiare a statului, în contextul actual. Ordonanța publicată prevede înghețarea salariilor și pensiilor, suspendarea angajărilor în sectorul public și limitarea cheltuielilor bugetare, cu scopul de a reduce deficitul bugetar și de a respecta angajamentele asumate față de Fondul Monetar Internațional. Aceste măsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, vor avea un impact asupra cetățenilor ce se va resimți pe termen lung.

Astăzi, Ministerul Finanţelor a publicat ordonanţa ”trenuleţ” prin care se îngheaţă salariile la nivelul bugetar al lunii noiembrie 2024, se blochează noile angajări şi se încearcă reducerea cheltuielilor bugetare pentru a redresa situaţia finanţelor publice. În acest context, Guvernul Ciolacu 2 trebuie să ia acum aceste măsuri de stopare a cheltuielilor publice şi de reducere a deficitului bugetar. Ordonanţa nu vorbeşte despre majorări de taxe şi impozite.

Iată principalele măsuri:

  • Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul din noiembrie 2024.
  • În anul 2025, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • În anul 2025, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
  • Pensiile rămân îngheţate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025.
  • Pensiile speciale şi indemnizaţiile nu vor fi indexate cu rata inflaţiei.
  • Angajările la stat vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor unice, a situaţiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja iniţiate. Ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanţei. Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice.
  • În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înființează Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală prin reorganizarea unor instituții/departamente din structura Guvernului care va avea ca obiective restructurarea/reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice de la nivel central și local și ale operatorilor economici la care statul sau unităţile administrativ- teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, în cuantum de cel puțin 1% din produsul intern brut în anul 2025.
  • Alocaţiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024.

Indicatorul social de referinţă rămâne în 2025 la nivelul din 2024, astfel că nu se majorează o serie de beneficii care se calculează în funcţie de acest indicator (prima de inserţie, subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, alocaţia lunară de plasament, indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi, venitul minim de incluziune, etc).

  • Nu se vor acorda premii, bonusuri și plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani.
  • În anul 2025, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
  • Limitarea creditelor de angajament pentru proiecte noi la 50% din nivelul din 2024.
  • În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
  • În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional
  • ”Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:

a) bursă de merit – 450 lei/lună;
b) bursă de rezilienţă – 300 lei/lună;
c) bursă socială – 300 lei/lună;
d) bursă tehnologică – 300 lei/lună.”
La articolul 108, după alineatul (17) se introduce un nou alineat, alin.

(17^1), cu următorul cuprins:
”(17^1) Cuantumul lunar al burselor de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională este diferenţiat în funcţie de nivelul distincţiei obţinute, după cum urmează:

  • a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024;
  • b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024;
  • c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată nivelul din luna noiembrie 2024;
  • d) pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024;
  • e) bursa de excelenţă olimpică II/naţională este în cuantum de 700 lei/lună.”
  • În anul 2025 pentru Programul Național Masă Sănătoasă se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată
  • ”Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificãrile și completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitãțile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordã vouchere de vacanțã în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cãrui salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.”
  • În anul 2025, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. De asemenea, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar, în localitatea în care își are sediul instituția de învățământ superior.

  • În anul 2025 se suspendă aplicarea prevederilor art. 1 și 2 din Legea nr. 270/2024 pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi pentru abrogarea lit. b) a alin. (1) al art. 15 din Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.  În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Ministerul Finantelor

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Federația FNS PRO.ASIST, îngrijorată de ordonanța-trenuleț: ”Vrem să rămânem salariați, nu vrem să ajungem asistați!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Afacerilor Externe | Ministerul Finanţelor | Roma