Guvernul României a adoptat miercuri o Hotărâre pentru extinderea și îmbunătățirea programelor destinate îngrijirii persoanelor vârstnice, prelungind perioada de derulare a acestora până la 30 iunie 2027. Modificările includ majorarea numărului de unități de îngrijire la domiciliu și a serviciilor de distribuire a hranei, precum și creșterea cuantumului financiar alocat acestora. În plus, persoanele vârstnice beneficiare de tichete sociale vor putea avea acces la servicii suplimentare de hrană.
Guvernul prelungește perioada de derulare a patru programe de interes național pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul programului, precum și cuantumul zilnic al finanțărilor. Astfel, numărul unităților de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate a crescut de la 30 la 41, iar numărul serviciilor de distribuire a hranei, de la 30 la 50.
Vor putea beneficia de servicii de acordare a hranei în unități înființate prin PIN inclusiv beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2020.
Astfel, se prelungește de la 30 noiembrie 2024 până la 30 iunie 2027 perioada în care pot fi derulate patru programe de interes naţional pentru dezvoltarea de servicii sociale integrate destinate persoanelor vârstnice. Potroivit informării celor de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a aprobat, în anul 2022, patru programe de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, precum și finanțarea acestora pentru o perioadă de 24 luni, fără a depăși data de 30 noiembrie 2024, cu suma de 161.034.000 de lei, după cum urmează:
1. Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente;
2. Servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice;
3. Centre de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoanele vârstnice;
4. Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice.
Până în prezent, în urma selecțiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de 70.055.000 lei, pentru înființarea a 74 de servicii sociale pentru 3.568 persoane beneficiare, suma totală a plăților rămase neangajate pentru perioada 2022 – 2024 fiind de peste 99.000.000 lei. Prin prelungirea PIN, alte peste 3.000 de persoane vârstnice vor putea fi sprijinite în vederea creșterii calității vieții acestora. Aceste programe se pot derula pe o perioadă de doi ani de la data încheierii programelor de finanțare, dar nu mai târziu de 30 iunie 2027.
De asemenea, crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul programului, de la 30, la 41 și a numărului de servicii de distribuire a hranei, de la 30, la 50. O altă modificare constă în majorarea cuantumului finanțării unității de îngrijire la domiciliu, de la 27 lei/oră, la 32 lei/oră, justificat de modificarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Tot în beneficiul persoanelor vârstnice, s-a stabilit ca persoanele care beneficiază de tichete sociale – constau acum în acordarea sumei de 250 de lei odată la două luni – să poată beneficia și de servicii de hrană prin programul care are în vedere acest fapt, potrivit informării transmise de Execvutiv.
Foto descriptiv. Sursă. foto: pexels.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: