Guvernul Bolojan schimbă regulile jocului în infrastructura sportivă, iar stadionul din Pitești, ca și altele din țară, intră pe linie moartă. Autoritățile locale sunt puse în fața unei alegeri dificile: să găsească fonduri din bugetul propriu sau să amâne proiectul pe termen nedefinit.
O altă decizie-șoc a Guvernului condus de Ilie Bolojan a fost anunțată la sfârșitul săptămânii trecute, conform Ziarului Financiar: șapte mari proiecte de construcție a unor stadioane noi în România, aflate în diferite stadii de planificare, vor fi suspendate sau amânate pe termen nedefinit. Printre acestea se află și stadionul din Pitești – un proiect mult-așteptat, care riscă acum să rămână pe hârtie.
Guvernul a anunțat că nu va mai finanța integral construcția de stadioane în România, cerând ca autoritățile locale să participe cu 15–25% din bugetul total al fiecărui proiect. Măsura face parte dintr-o politică de austeritate care vizează cheltuielile publice considerate neesențiale, iar infrastructura sportivă pare să fie, momentan, pe lista neagră.
Deși nu este o anulare oficială, ci o „suspendare a finanțării până la identificarea unor parteneriate locale”, în practică acest lucru înseamnă că multe proiecte vor fi întârziate sau chiar abandonate.
Ce presupunea proiectul din Pitești
La Pitești, autoritățile locale au în plan construirea unei noi arene moderne, în locul vechiului stadion „Nicolae Dobrin”, care nu mai corespundea cerințelor actuale pentru competiții internaționale. Proiectul, finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI), are ca obiectiv revigorarea interesului pentru sportul local și crearea unui centru regional pentru competiții, evenimente și antrenamente.
Odată cu noua decizie a Guvernului, șansele de a începe efectiv lucrările par să se reducă considerabil. Guvernul consideră că aceste proiecte ar trebui realizate „doar dacă sunt într-adevăr necesare și susținute de comunitățile locale”. Premierul Ilie Bolojan a declarat că „nu putem avea stadioane în fiecare oraș fără să avem și echipe sau cerere reală”, stârnind un val de controverse și ironii în mediul online.
Stadioane afectate de decizie
Pe lângă stadionul din Pitești, sunt afectate și alte proiecte aflate în plan sau în execuție:
- Constanța – stadionul Farul, estimat la peste 200 milioane lei
- Timișoara – stadionul „Dan Păltinișanu”, ce urma să fie demolat și reconstruit
- Giulești II – proiect extins pentru stadionul Rapid
- Buzău, Alexandria, Deva – proiecte în diverse stadii de licitație
- București – stadionul Dinamo, cel mai mediatizat, cu o investiție estimată la peste 170 milioane euro
Pentru județul Argeș, această decizie înseamnă un pas înapoi nu doar pentru fotbal, ci pentru întreaga infrastructură sportivă locală. În lipsa cofinanțării din partea Primăriei Pitești (care ar trebui să aloce probabil 10–15 milioane de euro pentru a debloca proiectul), șansele ca stadionul să fie construit până în 2027 devin minime.
Cristian Gentea: „Nu ne-a anunțat nimeni nimic oficial”
Primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, ne-a oferit lămuriri privind stadiul proiectului de construire a noului stadion, în contextul incertitudinilor legate de finanțarea națională.
Edilul susține că lucrările ar putea începe chiar și cu o eventuală cofinanțare locală, dar așteaptă o decizie oficială din partea autorităților centrale:
„Nu s-a luat încă o decizie că se sistează, că se suspendă până la 1 iulie 2026, că vor cofinanțare și tot așa. Cel puțin, nu ne-a anunțat nimeni nimic oficial. Și nu văd de ce ar fi o problemă cu stadionul de la Pitești, care este cel mai avansat în momentul de față. Nu cred că suntem în situația celor de la Bistrița, Timișoara, Oradea, Brașov sau Dinamo. Nu este cazul nostru. Noi am dat și autorizația de construire, am trecut, acum două săptămâni, și de ultimul CT de la CNI și nimeni nu ne-a anunțat nimic.
În cazul în care se ajunge aici – deși nu îmi place faptul că se schimbă regulile în timpul jocului – dacă se va decide că e necesară o cofinanțare, vedem despre ce e vorba și discutăm la nivel de Consiliul Local. Și nu văd de ce nu am putea, eu am și discutat și cu constructorul: am începe lucrările imediat pe cofinanțarea noastră. Dacă Guvernul nu mai dă bani până vara viitoare, lucrează constructorul pe banii noștri până se termină suma. Dar repet: aștept să apară ceva oficial și am să merg să discut. (…)
Vineri dimineață am discutat la CNI cu directorul care răspunde de acest proiect și mi-a spus că, din punctul lor de vedere, ordinul de începere poate fi dat și mâine dimineață, dar e vorba de bani. Nu au bani alocați și nici nu li s-a transmis nimic oficial.”
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Mii de proiecte din „Anghel Saligny” – blocate de Ministerul Dezvoltării