Guvernul a stabilit măsurile tehnice pentru alegerile din 9 iunie

de | 14.03.2024 17:59 | Administrație, Național

Guvernul a adoptat, astăzi, hotărârea privind stabilirea măsurilor tehnice necesare pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024. Totodată, a fost adoptată şi hotărârea pentru aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor din 9 iunie.

Astfel, potrivit informării publicate, se prevedere înființarea, pe durata alegerilor din data de 9 iunie 2024, a unor comisii tehnice la nivel central și județean, de coordonare a activităților care trebuie îndeplinite de autoritățile publice, fiind stabilite atribuțiile și componența nominală a acestor comisii. Comisia tehnică centrală va evalua stadiul realizării acțiunilor privind pregătirea și organizarea alegerilor și va transmite Guvernului, dacă este cazul, propuneri pentru rezolvarea problemelor întâmpinate. De asemenea, sunt detaliate atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor în pregătirea, organizarea și desfășurarea celor două scrutine.

MAI, cu sprijinul AEP, organizează instruirea prefecților și a subprefecților

MAI dispune măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localități, pe întreaga perioadă electorală, asigură ordinea publică în zona secțiilor de votare și securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale din țară, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum și securitatea pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării. Totodată, MAI, cu sprijinul AEP, organizează, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, instruirea prefecților și a subprefecților cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor din data de 9 iunie 2024. La rândul lor, prefecții, cu sprijinul structurilor teritoriale ale AEP, organizează în cel mai scurt timp posibil instruirea primarilor și a secretarilor comunelor, orașelor și municipiilor cu privire la sarcinile ce le revin în organizarea și desfășurarea alegerilor.

Centre de suport pentru relația cu publicul

Totodată, potrivit sursei citate, hotărârea detaliază măsurile tehnice principale care revin instituției prefectului, cum ar fi cele legate de materialele, documentele și tipizatele prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral sau de confecționarea ștampilelor birourilor electorale de circumscripție și a ștampilelor de control ale secțiilor de votare din țară. Atribuțiile STS sunt legate de dezvoltarea aplicațiilor informatice pentru verificarea dreptului la vot, pentru centralizarea datelor din procesele-verbale privind rezultatele alegerilor, pentru furnizarea datelor privind prezența la vot sau de asigurarea echipamentelor informatice și a serviciilor de telefonie specială, necesare birourilor electorale.Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale vor asigura statisticienii necesari birourilor electorale, dotarea necesară cu echipamente, tehnică de calcul, consumabil și servicii, dar și tipărirea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării. Autoritățile locale vor pune la dispoziție spații în vederea organizării de secții de votare, iar Ministerul Sănătății va asigura măsurile de sănătate publică necesare la secțiile de votare. Atribuțiile MAE vizează acțiunile necesare pentru organizarea secțiilor de votare din străinătate, în vederea desfășurării votului pentru membrii din România ai Parlamentului European.

Totodată, hotărârea stabilește responsabilitățile AEP privitoare la modul de organizare și desfășurare a celor 2 scrutine, cum ar fi achiziționarea buletinelor de vot și a timbrelor autocolante sau coordonarea activităților privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. În plus, actul normativ prevede ca, pe lângă Biroul Electoral Central, birourile electorale ce circumscripție județeană și biroul electoral de circumscripție a municipiului București, să se organizeze și să funcționeze centre de suport pentru relația cu publicul și cu birourile electorale ierarhic inferioare.

O altă hotărâre adoptată de Executiv vizează aprobarea bugetului și a cheltuielilor necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Foto descriptiv. Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Justiției va participa la inaugurarea noului sediu al Judecătoriei Costești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Guvernul României | Ministerul Sănătății | Parlamentul European

Ultimele articole