Românii se pregătesc să treacă la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00. Această modificare are loc într-o zi de weekend pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și activităților profesionale, majoritatea oamenilor neavând program de lucru în aceste zile.
Deși schimbarea pare minoră, aceasta poate avea efecte negative asupra organismului. Specialiștii avertizează că tranziția poate afecta calitatea somnului, provocând somnolență, oboseală și dificultăți de concentrare. Persoanele vulnerabile, precum copiii și vârstnicii, pot resimți mai acut aceste schimbări, iar efectele se pot resimți pe durata mai multor zile, influențând performanța zilnică.
Schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.
Perioada de adaptare variază de la o persoană la alta, durând de la o zi până la o săptămână.
De asemenea, reducerea expunerii la lumina naturală în a doua parte a zilei poate afecta starea emoțională a celor predispuși la tulburări afective sezoniere, inducând stări de apatie, melancolie și tristețe.
Cum te poți pregăti pentru trecerea la ora de iarnă
Specialiștii recomandă următoarele măsuri pentru a facilita adaptarea la noul orar:
1. Ajustarea treptată a programului: În zilele dinaintea schimbării orei, încearcă să mergi la culcare și să te trezești cu 15-20 de minute mai devreme, pentru a ajuta organismul să se obișnuiască cu noul program.
2. Menținerea unei rutine regulate de somn: Respectarea aceleași ore de adormire și trezire în fiecare zi ajută la stabilizarea ritmului circadian.
3. Expunerea la lumina naturală: Petrece mai mult timp afară, în special în prima parte a zilei, și evită expunerea la lumina albastră a dispozitivelor electronice seara, deoarece aceasta poate afecta producția de melatonină, hormonul responsabil pentru somn.
4. Alimentația echilibrată și hidratarea: Evită mesele grele, cofeina și alcoolul înainte de culcare; o dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare pot contribui la o stare de bine.
5. Activitatea fizică: Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc calitatea somnului, dar evită activitățile intense seara, pentru a nu avea dificultăți în a adormi.
Foto Stirile Protv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Un polițist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul trei al unui bloc din Capitală