Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

de | 26.06.2024 15:08 | Administrație, Pitești

Noi informații apar în subiectul stațiilor de autobuz din Pitești, al căror preț a stârnit numeroase dezbateri în spațiul public. Primarul Cristian Gentea a prezentat într-o conferință de presă care a avut loc astăzi întreaga documentație aferentă acestui proiect necesar infrastructurii de transport public, dar foarte costisitor.

De la prețul de 17.000 de euro/bucată, valoare stabilită în anul 2016, stațiile au ajuns să coste 37.000 de euro/bucată în anul 2018, sub comanda viceprimarului de la acea vreme, Sorin Apostoliceanu, arată documentele prezentate de primarul Cristian Gentea. Mai precis, valoarea stațiilor a fost majorată cu 116%, pe baza unor documente pregătite și introduse în circuitul administrativ de către fostul viceprimar.

O stație de autobuz – cât o garsonieră. Cum s-a ajuns la acest preț?

Consiliul Local Pitești a aprobat în 2016 un studiu privind înlocuirea vechilor stații cu unele noi, care să aibă dotări adecvate. Potrivit studiului,  cele 99 de stații urmau să coste 8.412.843,60 lei, adică 17.000 euro/bucată, cu tot ce implică realizarea acestora. Studiul, aprobat prin HCL nr.166/28.04.2016 fusese comandat cu câteva luni în urmă, în septembrie 2015, unei firme din Mărăcineni, C Kreate – Studio de arhitectură Dumitrescu&CO SRL, companiei fiindu-i achitată suma de 45.000 de lei pentru realizarea studiului.

hotarare hcl - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

În anul 2018, Sorin Apostoliceanu demarează sub semnătură proprie realizarea unui nou studiu de fezabilitate, având același obiect. Contractează prin achiziție directă aceeași firmă îi mai plătește odată… încă 129.000 lei să refacă același studiu de fezabilitate, aproape de limita sumei la care ar fi fost obligat să facă licitație. Semnate de Sorin Apostoliceanu sunt atât referatul privind propunerea achiziției directe a serviciilor, cât și noul contract cu firma din Mărăcineni. În cel de-al doilea studiu de fezabilitate, noul preț al proiectului este de 18.166.649,63 lei, cu o majorare de 116%.

ref achizitie - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

ref achizitie 2 - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

În aceeași documentație sunt stabilite modul în care vor arăta stațiile,  ce dimensiuni vor avea, din ce materiale vor fi realizate și ce dotări vor conține. Mai exact, soluțiile tehnice și ce se poate vedea astăzi în Pitești. , Sorin Apostoliceanu înaintează Consiliului Local raportul prin care se propune aprobarea studiului de fezabilitate reactualizat și a indicatorilor tehnico-economici pentru stații, hotărârea HCL nr.460/20.12.2018 fiind votată de întregul Consiliu Local de atunci, inclusiv Cristian Gentea (consilier PSD), fără nicio obiecție. În baza acesteo hotărâri, Cornel Ionică semnează, aproape doi ani mai târziu, contractul de finanțare 5366/ 30.04.2020, contract care prevedea valoarea proiectului și soluția tehnică.

rap hcl - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

rap hcl 2 - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

În anul 2021 intervine a doua majorare a prețului stațiilor

Urmează și organizarea licitație pentru execuția stațiilor, cu datele stabilite de Sorin Apostoliceanu, firma de consultanță și cei care au lucrat la proiect: sume și soluții tehnice. Nu se prezintă nimeni.

Majorarea prețurilor din august 2021, sub mandatul Gentea, este dictată de actualizarea, la nivel național, a indicilor de cost în construcții. Pe fondul creșterii prețului la fier și beton, în perioada pandemică se stabilește ajustarea contractelor conform unor calcule  făcute de INS. Prețul pentru majoritatea contractelor în toate administrațiile publice din țară este ajustat, iar în cazul de față, are loc o majorare de 27% aferentă strict componentei de construcții din proiect, fără ca prețul echipamentelor în sine (stații, display-uri etc) să sufere vreo modificare față de cum fusese stabilit în 2018.

 

După ajustări, prețul final ajunge la 22.940.578, adică 46.000 euro/stație. Soluția tehnică licitată rămâne aceeași din 2018, iar de data aceasta la licitație se prezintă două firme. Câștigătoare este desemnată o companie din Brașov, care se ocupă de execuția proiectului în prezent.

contract - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

contract 2 - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

contract 3 - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu! contract 4 - Au ieșit actele! Majorarea de 116% a prețului la stații a fost făcută de Sorin Apostoliceanu!

 

Conferința de presă susținută astăzi de primarul Cristian Gentea

https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiPitesti/videos/388743873654791?locale=ro_RO

Citiți de asemenea pe anchetaonline.ro

Încep lucrările pentru renovarea energetică a GPP ”Castelul magic”!

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Local Pitești | Cristian Gentea | Mărăcineni | Pitești | Sorin Apostoliceanu | Vedea

Ultimele articole