Important pentru românii din străinătate. Totul despre votul prin corespondență la prezidențiale și parlamentare

de | 24.08.2024 09:52 | Lifestyle, Național

Românii cu domiciliul sau reședința în afara țării care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentar, o pot face folosind modalitatea de vot prin corespondență sau la secţia de votare. Iată ce trebuie să facă cei care vor să voteze și sunt în străinătate.

Primul tur al prezidențialelor va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie, apoi turul 2 al prezidențialelor pe 8 decembrie.

La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor și pentru Preşedintele României din acest an, alegătorii români, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota prin corespondenţă sau la secţia de votare, în condiţiile legii. ”Dacă sunteți alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și doriți să vă exercitați dreptul de vot la secția de votare, vă puteți înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, pentru fiecare tip de alegere, începând cu data de 01 aprilie 2024 şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Dacă sunteți alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și doriți să vă exercitați dreptul de vot prin corespondenţă, trebuie să vă înregistrați ca alegător prin corespondenţă, pentru fiecare tip de alegere. Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă a începe la data de 01 aprilie 2024 şi expiră cu 45 de zile înainte de data votării”, se arată pe site-ul votstrainatate.ro, al Autorității Electorale Permanente.

Potrivit celor de la Poșta Română, cei care vor să se înregistreze la votul prin corespondență, trebuie să acceseze portalul: www.votstrainatate.ro, la secțiunea. ”Alegător în străinătate prin corespondență”, completează formularul și trimite cererea.

Foto descriptiv. Sursă foto: roaep.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

CSM București câștigă Supercupa României la handbal feminin

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: