Poliția de Frontieră Română anunță o creștere alarmantă a cantității de deșeuri descoperite la intrarea în țară.
Potrivit sursei citate, în primele nouă luni ale anului 2024, aproximativ 7.400 tone de deșeuri au fost descoperite la granițele României, incluzând metale (3.400 tone), mobilă (545 tone), textile (895 tone), plastic (336 tone), anvelope (350 tone), hârtie și carton (86 tone), și alte materiale precum deșeuri amestecate și electrocasnice (1.800 tone). Comparativ, în aceeași perioadă a anului precedent, au fost raportate doar 4.529 tone, ceea ce subliniază o creștere îngrijorătoare de 63,3%.
Conform legislației în vigoare, importul de deșeuri este permis doar pe baza unei licențe de import eliberate cu acordul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și al Ministerului Sănătății.
Precizăm că, în conformitate cu H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.
Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.
În toate situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. La finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.”, transmite Poliția de Frontieră Română
Cazuri semnificative
►Peste 42 tone de deșeuri oprite în PTF Giurgiu
Pe 15 iulie 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, au fost interceptate două autocamioane conduse de un cetățean român și un cetățean bulgar, care transportau deșeuri metalice și plastice provenite din Bulgaria, destinate României.
Având suspiciuni legate de legalitatea transportului, polițiștii au solicitat sprijin din partea Comisariatului Județean Giurgiu al Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor, s-a constatat că autocamioanele conțineau 21.508 kilograme de deșeuri metalice și 21.144 kilograme de deșeuri plastice. Deoarece transporturile nu îndeplineau condițiile de intrare în țară, autoritățile competente au refuzat accesul acestora pe teritoriul României.
►Aproximativ 45 tone de deşeuri oprite la intrarea în țară
Un alt caz semnificativ a fost pe 4 septembrie 2024, când polițiștii de frontieră din Punctele de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat controale asupra a trei automarfare înmatriculate în România, conduse de cetățeni români.
Existând suspiciuni privind legalitatea transporturilor, aceștia au solicitat ajutorul reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad ale Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului. În urma verificărilor, s-a descoperit că automarfarele transportau 44.980 kilograme de deșeuri, inclusiv materiale plastice și de cauciuc, textile, mașini de tuns iarba și biciclete, provenind din Italia, Germania și Franța pentru firme din România. Din cauza nerespectării legislației, autoritățile nu au permis accesul acestor transporturi pe teritoriul României.
În consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.
►Cea mai mare cantitate de deșeuri oprită la intrarea în țară de polițiștii de frontieră, în decurs de 48 de ore
În perioada 27-28 martie 2024, polițiștii de frontieră din Punctele de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au realizat controale asupra a zece automarfare conduse de cetățeni români. Acestea transportau, conform documentelor, bunuri diverse (anvelope, aparate de fitness, îmbrăcăminte second-hand, vitrine frigorifice, jucării, mobilă second-hand) din Germania, Suedia și Belgia pentru firme din România.
După verificări amănunțite, s-a constatat că automarfarele erau, de fapt, încărcate cu 95.000 kilograme de deșeuri. În plus, șoferii nu au prezentat documentația necesară pentru importul acestor produse, motiv pentru care autoritățile au refuzat intrarea acestor transporturi pe teritoriul României.
Foto: captură video Poliția de Frontieră Română
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Simona Halep a fost eliminată în primul tur la turneul WTA 250 de la Hong Kong