Zilnic, pompierii argeșeni sunt solicitați să intervină în toate colțurile județului, pentru a stinge flăcările de pe hectare întregi de teren, fiind afectată chiar și vegetația din păduri.
Numai în acest weekend au fost necesare 19 intervenții pentru stingerea arderilor necontrolate, care au devastat o suprafață totală de aproximativ 370.000 de metri pătrați din 15 localități ale județului. Din această suprafață, aproape 100.000 de metri pătrați au fost păduri, ceea ce a reprezentat un impact semnificativ asupra mediului.
Vântul puternic a jucat un rol crucial în răspândirea rapidă a flăcărilor, agravând situația și provocând pagube semnificative. În localitatea Uda, incendiile au cuprins nu doar 130.000 de metri pătrați de vegetație uscată și litieră de pădure, dar au afectat și două case nelocuite, precum și șase anexe, aducând pierderi considerabile.
Intervențiile echipelor de pompieri, personalului de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și Ocolului Silvic au fost intense și de lungă durată, desfășurându-se în condiții extrem de dificile: fum dens, temperaturi ridicate și teren accidentat. Pe lângă echipele specializate, și cetățenii au participat activ la eforturile de stingere a focului. În timpul intervențiilor, paramedicii SMURD au oferit asistență medicală de urgență pentru două persoane implicate în lupta cu flăcările, dar, din fericire, nu a fost necesar transportul acestora la spital.
Având în vedere amploarea distrugerilor și riscurile majore la adresa vieților omenești și a mediului, autoritățile atrag atenția asupra necesității unor măsuri preventive stricte. Cetățenii sunt îndemnați să adopte un comportament responsabil pentru a evita izbucnirea unor astfel de incendii în viitor.
Astfel, având în vedere impactul negativ asupra cetățenilor și al mediului, facem din nou apel la manifestarea unui comportament preventiv în împrejurări ce pot sta la baza inițierii unor astfel de incendii.
Pentru a reduce numărul tot mai mare al acestor arderi, respectați recomandările noastre:
❗ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
❗ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare;
❗ Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce
incendii.”, transmite ISU Argeș
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise. Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Foto:
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
(VIDEO) Percheziții în Argeș și în țară la traficanții de migranți