Incendiile de vegetaţie continuă să provoace pagube în Argeș

de | 31.07.2024 17:14 | Eveniment, Județean

Incendiile de vegetație uscată continuă să facă probleme în multe locuri din Argeș. Zeci de mii de metri pătrați de teren au ars, iar intervențiile pompierilor s-au dovedit a fi dificile.

În ultimele 24 de ore, salvatorii argeșeni au acționat pentru localizarea și stingerea a șase incendii, în urma cărora au ars vegetație uscată, mărăciniș, deșeuri menajere, un gard și o anexă gospodărească.

Acest tip de arderi necontrolate se extind cu repeziciune și supun pompierii unui efort intens, din cauza temperaturilor ridicate și a terenului accidentat.

Potrivit ISU Argeș, în urma arderilor necontrolate au ars:

  • aproximativ 8.000 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş în localitatea Mălureni, existând pericolul de propagare al incendiului la construcțiile din gospodăriile cetățenilor;
  • aproximativ cinci metri de gard din lemn și o anexă de aproximativ un metru pătrat din localitatea Buzoești;
  •  aproximativ 7.000 mp de vegetație uscată şi mărăciniş în localitatea Cepari, existând pericol de propagare al flăcărilor la o cultură de porumb și la pomii fructiferi dintr-o livadă;
  • elemente de mobilier și aproximativ 25.000 mp de vegetație uscată din localitatea Bradu;
  • aproximativ 10.000 mp de vegetație uscată și aproximativ 1.500 kg de deșeuri menajere în localitatea Albota;
  •  aproximativ 400 mp de vegetație uscată în localitatea Merișani.

Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!

În acest context îngrijorător, specialiștii de la ISU Argeș trag din nou un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată, pe lângă riscul de a primi amenzi usturătoare.

Aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că acestea se pot extinde rapid și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Cele mai des întâlnite cauze probabile de izbucnire ale acestor arderi sunt folosirea intenționată a sursei de aprindere sau utilizarea focului deschis, incendiile fiind produse în urma încercării cetățenilor de a curăța terenurile, dând foc vegetației uscate.

Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri,  pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.

Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru a reduce numărul tot mai mare al acestor arderi, respectați recomandările noastre:
❗ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
❗ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare;
❗ Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii”, transmite ISU Argeș

Sursă foto: ISU Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Jandarmeria Angajează angajează! S-a prelungit perioada de înscriere pentru cele 7 posturi vacante

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Albota | Argeș | Bradu | Buzoești | Cepari | Mălureni | Merișani | Vâlcele