De la începerea procesului de votare pentru alegerile parlamentare, au fost raportate 277 de posibile încălcări ale legii. Dintre acestea, 116 nu s-au confirmat, iar alte 22 sunt în curs de verificare.
În ceea ce privește județul Argeș, au fost înregistrate 16 sesizări de posibile contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 5 sunt confirmate, unul este în curs de verificare și 10 nu s-au confirmat.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, oamenii legii au aplicat 67 de avertismente și 37 de amenzi, în valoare de peste 100.000 de lei. Totodată, au fost întocmite 69 de dosare penale pentru diverse infracțiuni.
În județul Constanța, polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce o persoană din orașul Ovidiu a publicat pe o rețea de socializare un clip video în care apare un topor cu două tăișuri, însoțit de un mesaj ce incită la violență. În același județ, președintele unei secții de votare din municipiul Constanța a reclamat dispariția cărții de identitate a unui alegător, cazul fiind cercetat ca furt.
În București, au fost înregistrate mai multe incidente. O persoană a semnalat că a primit trei buletine de vot în loc de două, fapt ce a dus la deschiderea unui dosar penal pentru fraudă la vot. Într-un alt caz, un membru al unei secții de votare a intrat în cabina de vot alături de un alegător, ceea ce a atras o altă anchetă pentru violarea confidențialității votului. Tot în Capitală, o femeie a fost amendată cu 500 de lei pentru injurii adresate membrilor unei secții de votare din Sectorul 3.
În județul Dolj, polițiștii au descoperit că mai mulți cetățeni au votat de două ori cu urna mobilă. În acest caz, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot. La Petroșani, în județul Hunedoara, un bărbat este cercetat pentru coruperea alegătorilor, fiind acuzat că ar fi oferit bani pentru influențarea votului.
Un alt incident a avut loc în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud, unde un bărbat fără forme legale în localitate a reclamat că nu este lăsat să voteze. După ce a alertat abuziv autoritățile de mai multe ori, acesta a fost amendat cu 8.000 de lei.
Pe parcursul zilei, la nivel național, aproximativ 45.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru menținerea siguranței publice, protecția secțiilor de votare și investigarea incidentelor raportate.
pentru ziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat, la nivelul județului Argeș peste 1.900 de polițiști, jandarmi, pompieri și angajați de la alte structuri, care au desfășurat activități pentru menținerea ordinii publice, asigurarea protecției celor 527 de secții de vot din județ și cercetarea sesizărilor de incidente electorale.
În ziua votului, au fost înregistrate 16 sesizări de posibile contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral.
Din totalul de 16 posibile incidente sesizate, 5 sunt confirmate, unul este în curs de verificare și 10 nu s-au confirmat.
A fost aplicată o amendă în valoare de 5.000 de lei și 5 avertismente. De asemenea, se efectuează verificări privind o posibilă infracțiune.
Cele mai frecvente fapte sesizate au fost:
• continuarea propagandei electorale – aproximativ 45%;
• fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul și după exercitarea dreptului de vot – 25%.
Foto descriptiv pressalert.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro