La sfârşitul anului trecut, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a provocat o veritabilă lovitură de teatru în dosarul „Cheresteaua”, în care omul de afaceri Ion Andrei, zis „Brânză, dar şi alţi inculpaţi au fost acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani și infracțiuni la regimul silvic. Astfel, deşi trei dintre inculpați se aflau deja după gratii, în urma sentinţei definitive a Curţii de Apel Piteşti, instanţa supremă a admis mare parte din recursurile în casaţie declarate de inculpaţi şi i-au achitat pe majoritatea dintre aceştia, persoanele încarcerate fiind eliberate, singurii care au rămas în închisoare fiind fiii lui „Brânză”: „Casează în parte decizia penală recurată și în înlăturarea greşitei aplicări a legii” – se arată în decizia ÎCCJ.
► Acuzat că ar fi cumpărat fictiv terenuri de la firma lui „Brânză”
Printre inculpaţii care au beneficiat de recursul în casaţie la Înalta Curte se numără şi Marius-Virgil Oancea, care a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor, în forma continuată, deși fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Anchetatorii au încercat să demonstreze că, în perioada 2008-2014, omul de afaceri Ion Andrei „a disimulat adevărata provenienţă a sumei de 8.361.829,5 lei reprezentând cca. 1.874.849 euro (provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional), sub forma unor achiziţii de terenuri forestiere şi urmate de vânzarea masei lemnoase către inculpata SC Andris SRL, precum şi sub forma unor restituiri de împrumuturi acordate inculpatei SC Andris SRL”.
Ca să ascundă sau să disimuleze originea ilicită a unor suprafeţe de teren forestier, Ion Andrei ar fi transferat fictiv, în perioada 2013-2014 (după începerea urmăririi penale faţă de acesta şi faţă de firma pe care o controla) dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe către tatăl său, Gheorghe Andrei, şi către Marius-Virgil Oancea. Procurorii au susţinut că cei doi ar fi ştiut că terenurile respective ar fi provenit din săvârşirea de infracţiuni, „dar au încercat să-l ajute pe Ion Andrei să se sustragă de la urmărire”.
► 139 de hectare de pădure – ţinute 7 ani sub sechestru şi scoase la vânzare de ANABI
Odată cu achitarea, instanța supremă a ridicat şi măsurile asigurătorii față de inculpat, anulând confiscarea specială a trei loturi de pădure, în suprafață totală de nu mai puţin de 139 de hectare, pe care Marius-Virgil Oancea le deţine pe raza comunei Albeştii de Muscel.
Scăpat de acuzaţii, Marius-Virgil Oancea vrea acum compensaţii pentru cei şapte ani în care cele 139 de hectare de pădure au fost sub sechestru şi pe care, mai mult decât atât, în septembrie anul trecut, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) le-a şi scos la vânzare, pentru suma de 18 milioane lei.
În acest sens, Marius-Virgil Oancea a dat în judecată statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, dosarul deschis la Tribunalul Argeş având ca obiect „reparare prejudicii erori judiciare”. În cadrul acestui dosar, Oancea cere plata sumei de 100.000 euro pentru prejudiciul moral suferit în contextul dosarului penal 1574/109/2016, precum şi 450.000 euro despăgubiri civile plus dobânzi.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Manelistul Dani Mocanu – „recital” la ANAF pentru taxele fără număr pe care a uitat să le plătească