Infractori periculoşi – recompensaţi cu mii de euro de CEDO după ce au reclamat că au stat înghesuiţi în celulele de la Penitenciarul Mioveni

de | 08.02.2024 20:15 | Din ediția tipărită, Importante, Lifestyle, Mioveni

A devenit o modă printre deţinuţii încarceraţi în penitenciarele din România să ceară despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe motiv că stau prea înghesuiţi în celule. Nu fac excepţie nici actualii sau foştii locatari de la Mioveni, care fac pe capete acţiuni la CEDO şi, de multe ori, se aleg şi cu mii de euro despăgubiri. Luna trecută, un nou lot de infractori periculoşi au fost „premiaţi” de instanţa europeană.

Criminali, tâlhari sau hoţi de rând care şi-au ispăşit pedepsele în spatele gratiilor au găsit o metodă de a scoate „profit” din detenţie: procesele la CEDO împotriva penitenciarelor care i-au găzduit. Profitând de faptul că multe dintre închisorile din România nu respectă legislaţia europeană privind condiţiile de detenţie şi ale unui spaţiu personal de minimum 3 metri pătraţi de persoană încarcerată, sute de foşti deţinuţi şi-au pus avocaţii să ceară despăgubiri.

Pe 18 ianuarie, CEDO a dispus acordarea de compensaţii băneşti mai multor români care au umplut puşcăriile din ţară, o parte din cei despăgubiţi fiind foşti chiriaşi ai Penitenciarului Mioveni.

Autorul unui dublu asasinat a primit 5.000 de euro despăgubiri la CEDO

Niculae Fendu a fost condamnat în 2002 pentru dublă crimă, după ce şi-a ucis iubita şi soacra cu un cuţit de înjunghiat porci după o seară de băutură într-o comună din Prahova. Condamnat la închisoare, a ispăşit circa zece ani după gratii în mai multe penitenciare din ţară, la Ploiești, Rahova, Deva, Iași, Mărgineni şi Jilava, o perioadă fiind cazat şi la Mioveni.

Nu a fost mulţumit de condiţiile de cazare, aşa că a reclamat la CEDO „supraaglomerarea, lipsa aerului proaspăt, lipsa sau insuficienţa luminii naturale în celulă, numărul insuficient de locuri de dormit, lipsa intimității pentru toaletă, celula mucegăită sau murdară, infestarea celulei cu insecte/rozătoare, calitatea proastă a alimentelor, calitatea proastă a apei potabile”. Pentru aceste inconveniente, asasinul a primit decizie de despăgubire în valoare de nu mai puţin de 5.000 de euro!

Nicu Lupă este unul dintre cei şase bărbaţi trimişi în judecată în 2011 în cazul crimei de la Glina, care a şocat la vremea respectivă opinia publică. Cu câteva luni înainte, un om de afaceri din localitatea ilfoveană a plătit cinci tineri, printre care şi Nicu Lupă, să-l ucidă pe dealerul de droguri al fiului său. În periplul său prin sistemul penitenciar, a fost locatar al închisorilor de la Rahova, Jilava şi Mioveni, reclamând condiţiile de detenţie. Şi acesta a primit compensaţie din partea CEDO de 1.000 de euro.

Fostul adjunct al IPJ Vâlcea – printre „locatarii” nemulţumiţi de condiţiile de la Mioveni

Şi fostul inspector adjunct al Poliţiei Vâlcea, Daniel Munteanu, a stat o vreme la Mioveni, după ce în octombrie 2014 a primit o condamnare de doi ani închisoare pentru luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA Piteşti. Fostul şef din poliţie s-a plâns şi el de supraaglomerare, de lipsa luminii, de instalaţiile sanitare inadecvate, acces restricţionat la duş şi mâncare proastă şi, asemeni altor deţinuţi nemulţumiţi, a primit şi el 3.000 de euro.

Adrian-Mihai Rizescu a fost condamnat pentru tâlhărie în 2016 la 3 ani închisoare. În puşcărie a ajuns însă mai devreme, odată cu luarea măsurii arestului preventiv. A stat după gratii aproximativ doi ani, în prima parte la Mioveni, apoi la Târgu Jiu. La CEDO a formulat plângere încă din perioada în care încă se afla în puşcărie, în vara anului 2016, având cam aceleaşi nemulţumiri privind condiţiile.

Curtea a ajuns la concluzia că reclamantul a fost ținut în detenție în condiții proaste, reiterând în special că o lipsă gravă de spațiu într-o celulă de închisoare cântărește foarte mult ca factor care trebuie luat în considerare pentru a stabili dacă condițiile de detenție descrise sunt „degradante”. Motiv pentru care i-a acordat tânărului condamnat pentru tâlhărie, astăzi în vârstă de 30 de ani, suma de 3.000 de euro drept despăgubire, statul având la dispoziţie trei luni pentru a-i plăti acestuia compensaţia.

Se extinde Penitenciarul Mioveni cu o nouă clădire la Miceşti

Pentru a scuti statul român de penalizări şi pentru a asigura deţinuţilor condiţiile impuse de legislaţie, conducerea Penitenciarului Mioveni a făcut demersuri pentru extinderea actualei închisori cu o nouă clădire, la Miceşti. În acest sens, în vara anului trecut a fost semnat un contract în valoare de 4 milioane de euro, fără TVA, pentru construirea unui nou penitenciar la Gospodăria Agrozootehnică (GAZ) – Micești.

Proiectul de investiții intitulat „Ansamblul dormitoare deținuți – gospodăria agrozootehnică Micești” este parte a planului de acțiune 2020-2025, aprobat de guvern prin intermediul unui memorandum, și are ca termen de finalizare decembrie 2024. În noua construcție se vor crea 190 de spații de cazare destinate persoanelor private de libertate, conform normelor și standardelor europene, contribuind astfel la îmbunătățirea sistemului de detenție din România.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

CJ Argeș a plătit 250.000 lei ca să îşi mute mobila şi documentele! Banii au ajuns la firma soţului unei angajate!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CEDO | Penitenciarul Mioveni

Ultimele articole