Inimaginabil! Elevii dintr-un sat din România – învață în cimitir, în sala de pomeni!

de | 07.03.2023 09:37 | Știri

După ce școala din satul Cursești Deal, din comuna vasluiană Pungești, unde sunt înscriși 22 de copii în clasele primare și alți 8 la grădiniță, a intrat în reabilitare, s-a găsit o soluție neobișnuită, dar cu care, atât copiii cât și părinții au fost de acord. Este vorba despre mutarea sălilor de clasă într-un spațiu pus la dispoziție de biserică: o clădire aflată în curtea cimitirului unde erau organizate praznicele bisericești.
Atât părinții, cât și elevii au fost de acord cu decizia, preferând această soluție în locul navetei la o altă școală din comună.

Acolo au fost aduse câteva pupitre vechi ce au înlocuit mesele pentru pomeni, câteva dulapuri și un frigider pentru lapte și corn.

scoala in cimitir 3 1024x768 1 - Inimaginabil! Elevii dintr-un sat din România - învață în cimitir, în sala de pomeni!

Sursa Foto libertatea.ro

Totuși, în urma în urma unui control efectuat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, s-a constatat că spaţiul respectiv este unul impropriu desfășurării cursurilor școlare și au amendat conducerea școlii cu 3.000 de lei pentru neîndeplinirea condițiilor igienico-sanitare, potrivit libertatea.ro.

De asemenea, în urma situației, s-a cerut mutarea elevilor, iar singura soluție a fost și au dispus relocarea de urgență a elevilor într-un alt spațiu. Singura soluție găsită de autoritățile relocarea lor într-un sat vecin. Vestea i-a înfuriat pe părinți, care au ieșit la protest, luni, în cimitirul satului, unde se află sălile de clasă improvizate ale elevilor. Părinții amenință că nu își vor mai lăsa copiii la școală dacă vor fi nevoiți să facă naveta.

De asemenea, la fața locului au ajuns atât prefectul județului, Daniel Onofrei, cât și directoarea DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală. Nu avem maşini, suntem acasă, că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate?”, este întrebarea pe care a pus-o oficialilor una dintre mămicile prezente la protest.

Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, le-a dat dreptate părinților. Deși a declarat că verificările inspectorilor sanitari sunt necesare, oficialul a invocat că „inspectorii sanitari nu trebuie să dea dovadă de exces de zel sub pretextul că respectă legea”, ci să ajute autorităţile locale şi să le ofere soluţii legale.

Şi în judeţul acesta, şi în toată ţara, când a fost nevoie să existe un proces de relocare s-au găsit soluţii şi nu întotdeauna s-au întrunit toate condiţiile. Poate găsim o soluţie să mai prelungim două luni situaţia de acum şi să lăsăm copiii să înveţe aici. Din păcate, trebuie să acceptăm că nu există o procedură care să ne indice exact paşii care trebuie urmaţi, trebuie să punem la punct între noi un mod de lucru. E foarte bine ce faceţi, dar haideţi să înţelegem şi alt aspect. Primăria, când face o şcoală într-o localitate, nu mai face încă o şcoală back-up în care să înveţe temporar copiii”, a precizat luni prefectul Daniel Onofrei la întâlnirea cu părinții și conducerea DSP, conform libertatea.ro.

Sursa Foto libertatea.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Andrew Tate, despre zvonurile referitoare la cancer: „Voi supraviețui încă 5.000 de ani”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole