Nicolae Velcea: „În urmă cu 4 ani, nu am găsit în Primăria Ștefănești niciun proiect pe fonduri europene! A trebuit s-o iau de la zero”

de | 29.05.2024 09:00 | Din ediția tipărită, Administrație, Ștefănești

Nicolae Velcea încheie primul său mandat de primar al oraşului Ştefăneşti, patru ani în care localitatea a evoluat foarte mult din punct de vedere edilitar. Şocat să descopere că Ştefăneştiul era una dintre puţinele localităţi din Argeş care nu avea niciun proiect cu fonduri europene, Nicolae Velcea a decis să schimbe această stare de fapt, cu atât mai mult, cu cât, fără finanţări nerambursabile, este practic imposibil să susţii proiecte de infrastructură importante.

Despre realizări, dar şi despre proiecte care au fost întârziate, din motive obiective şi independente de voinţa autorităților, despre provocările primului său mandat de primar, precum şi despre planurile de viitor, am stat de vorbă cu Nicolae Velcea, primarul oraşului Ştefăneşti.

 

Domnule primar, aţi reuşit să realizaţi ceea ce v-aţi propus în urmă cu patru ani? Sunteţi mulţumit de activitatea dvs.?

– În 2020, am declarat că voi face tot ce ține de mine pentru dezvoltarea orașului Ștefănești și nu a fost doar o promisiune. Ideile s-au transformat în proiecte, iar proiectele încep să devină realizări. Nevoile și doleanțele oamenilor nu pot fi rezolvate în patru ani. Per total, sunt mulțumit de activitatea mea și a echipei mele de consilieri locali, a aparatului de specialitate din primărie, precum și de colaborarea cu Consiliul Județean Argeș și parlamentarii noștri, dar întotdeauna se poate și mai bine.

►O scurtă trecere în revistă a celor mai importante obiective de investiţii derulate în ultimii patru ani la Ştefăneşti

Pe scurt, enumeraţi cele mai importante realizări din acest mandat.

– În opinia mea, una dintre cele mai importante realizări în acest mandat este înființarea rețelei de gaze la Golești, pe o distanță 6 km. Această zonă era vitregită de multă vreme de lipsa rețelei de gaze, dar am reușit să aducem aceste utilități la poarta cetățenilor. De gaze beneficiază acum și locuitorii de pe străzile Rusești, Izvorani, Câmpului, Enculești și Vlădușei.

Apoi, extinderea și modernizarea sistemului de iluminat stradal, un demers pe care l-am început imediat după preluarea mandatului în 2020. Pentru realizarea acestui proces amplu, s-au folosit fonduri din bugetul local, dar și finanțări obținute de la Administrația Fondului de Mediu, în sumă de peste 750 mii de euro, astfel că, după finalizarea acestor proiecte, orașul Ștefănești va beneficia în totalitate de iluminat public stradal.

Prin Programul „Anghel Saligny”, am obținut finanțare și se află în curs de derulare  două proiecte importante, în valoare totală de peste 5 milioane de euro. Este vorba de modernizarea celei mai importante artere din oraș, strada Coasta Câmpului și alte 4 străzi – str. Izvorani, str. Valea Mare – Enculești, str. Ion Pillat și str. Zăvoi.

Prin PNRR, avem în derulare proiectul privind construirea, echiparea și operaționalizarea primei creșe din Ștefănești, în satul Golești. Tot prin PNRR, avem „Construirea de insule ecologice supraterane” și „Digitalizarea orașului Ștefănești, prin dezvoltarea infrastructurii TIC”. Educația a fost, de asemenea, unul dintre obiectivele mele electorale și iată că tot prin PNRR am obținut finanțare pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din orașul Ștefănești, în valoare de aproape 600 de mii de euro.

În domeniul sănătății, am depus și obținut finanțare prin Compania Națională de Investiții pentru construirea unui dispensar uman în valoare de aproximativ 1 milion de euro. Și, nu în ultimul rând, o realizare importantă o reprezintă asigurarea serviciilor de transport metropolitan, printr-o foarte bună colaborare cu ADI de Transport.

La polul opus: ce v-ați propus și nu v-a ieșit sau ați fi vrut să faceți mai bine?

– N-am reușit să extindem rețeaua de apă și canalizare în tot orașul, însă nu din vina noastră. Realizarea acestor investiții este prevăzută în proiectul gestionat de ADIA Apă Canal 2000, iar la acest moment este puțin întârziat din cauza lipsei de fonduri. Am convingerea însă că, prin eforturi comune, în mandatul 2024-2028, toți locuitorii din Ștefănești vor beneficia de aceste servicii. Îmi doresc, de asemenea, ca proiectele depuse pe PNRR pentru renovarea și consolidarea unui număr de 13 blocuri din Ștefănești să fie acceptate la finanțare, întrucât acum se află în etapa de evaluare.

► „Toate propunerile cetățenilor au fost luate în considerare și se regăsesc în obiectivele noastre pentru 2024-2028”

Care au fost principalele provocări cu care v-aţi confruntat în primul dvs. mandat de primar al oraşului Ştefăneşti? Ce obstacole aţi întâmpinat cel mai frecvent în activitatea dvs. de primar?

– Cea mai mare provocare și dezamăgire, în același timp, a fost faptul că, în urmă cu 4 ani, nu am găsit în Primăria Ștefănești niciun proiect pe fonduri europene. Mă uitam la ceilalți colegi primari care derulau deja investiții cu finanțări externe, iar la Ștefănești a trebuit s-o iau de la zero. Am muncit mult ca să recuperăm deficitul pe care îl aveam pe această zonă, dar satisfacția reușitei este mare. După cum ați văzut, am depus proiecte pe toate axele de finanțare pe care le-am avut la dispoziție și cele mai multe au fost cu succes.

Ce soluţii aţi identificat ca fiind cele mai eficiente pentru realizarea cât mai multor proiecte de investiţii?

– Soluții obișnuite: munca în echipă, seriozitatea și determinarea de a reuși în implementarea proiectelor.

Din discuţiile cu cetăţenii, care sunt principalele doleanţe ale acestora pentru următorii patru ani în ceea ce priveşte proiectele de investiţii pentru oraşul Ştefăneşti? În ce măsură propunerile cetăţenilor se regăsesc în obiectivele pe care vi le-aţi propus?

– Toate propunerile cetățenilor au fost luate în considerare și se regăsesc în obiectivele noastre: extinderea rețelei de apă și canalizare, reabilitarea blocurilor, mai multe spații verzi și locuri de joacă. Toate proiectele pe care le-am inițiat au plecat de la consultarea cetățenilor, de la nevoile și doleanțele dânșilor.

Ce vă determină să vă doriți un nou mandat în funcția de primar?

– În primul rând, dorința de a finaliza proiectele începute. În al doilea rând, sunt motivat de încrederea și susținerea pe care cei mai mulți dintre locuitori mi le-au arătat în acești 4 ani și în campanie. Și în al treilea rând, am convingerea că eu și echipa mea putem, știm și facem tot ce e mai bine pentru dezvoltarea orașului Ștefănești.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Nicolae Velcea – la bilanţ:  În ultimii patru ani, au fost atrase cele mai mari fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului Ştefăneşti, de la Revoluţie încoace

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole