Managerul Adrian Dumbravă își propune un spital eficient, empatic și bine conectat la tehnologie. De aproximativ nouă luni, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești este condus de Adrian Dumbravă, un manager care a adus un suflu nou în administrația unității sanitare. Cu o viziune centrată pe empatie, modernizare și eficiență, Adrian Dumbravă coordonează un proces complex de transformare a spitalului, bazat pe investiții, parteneriate strategice și utilizarea tehnologiei pentru a compensa deficitul de personal din anumite specializări.
Telemedicina: un partener vital în diagnostic și eficiență
Una dintre cele mai importante direcții de dezvoltare subliniate de Adrian Dumbravă este utilizarea telemedicinei. Printr-un proiect al Ministerului Sănătății, pe Unitatea de Primiri Urgențe, pentru orice caz se poate solicita o a doua opinie de la doctorii din centrele de telemedicină din țară, a explicat managerul Adrian Dumbravă, invitat la ediția matinală găzduită de politikia.ro. O altă ramură în cadrul căreia s-a implementat telemedicina este radiologia. Aici cazuistica este vastă, complexă, venită atât din ambulatoriu, cât și din urgență, dar, din păcate, SJU Pitești se confruntă cu un deficit de medici. „Am scos de două ori posturile la concurs pe radiologie și nu s-a prezentat niciun medic, aceste specialități fiind absorbite foarte mult de privat.”, a subliniat Adrian Dumbravă. Astfel, prin telemedicină, care implică colaborarea cu medici din centre universitare, este posibilă obținerea de rezultate rapide și de calitate în ceea ce privește investigațiile de înaltă performanță, cum ar fi tomografiile computerizate (CT) și rezonanțele magnetice (RMN). „Acest lucru se vede și în partea financiară, dar și în timpii de așteptare.”, a adăugat managerul.
Reorganizări și investiții pentru un spital mai eficient
În ceea ce privește infrastructura, managerul a anunțat o serie de lucrări de modernizare, începând cu Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). „Am vorbit cu șeful UPU, dr. Marius Pascu, să oprim activitatea în spațiul vechi și să se desfășoare UPU doar în cel nou, pentru o perioadă de circa 2 luni. Avem nevoie de acest timp pentru a reabilita, reorganiza și igieniza toate spațiile din vechea unitate.”, a explicat Adrian Dumbravă, managerul subliniind că dorește ca prin această investiție să creeze spațiul necesar pentru ca aparținătorii și pacienții să aibă condiții de confort și să poată rămâne în legătură.
În paralel, în bugetul pe acest an au fost incluse investiții pentru modernizarea a cinci etaje ale spitalului, proiecte ce vor depinde și de sprijinul Consiliului Județean, dar și al sponsorilor și al asociațiilor. „Ne dorim spații igienizate, luminoase, cu confort și un personal atent la nevoile pacienților. Este vorba despre decență, despre respect față de pacient și față de colegii noștri.”, a declarat managerul.
Servicii medicale mai aproape de comunitate
Managerul Adrian Dumbravă propune și extinderea serviciilor medicale către comunitate, prin înființarea unor puncte de recoltare a probelor pentru analize pe raza municipiului și chiar mai mult. „Ar fi foarte eficient un laborator mobil care să se deplaseze periodic atât în cartierele orașului, să știe oamenii că într-o anumită perioadă acesta se află acolo și își pot face analizele uzuale, cât și în zonele rurale, pentru a schimba și readuce imaginea pozitivă a Spitalului Județean.”, a precizat el. De asemenea, în proximitatea spitalului se dorește amenajarea unui centru de permanență, pentru a-i direcționa pe pacienții care nu reprezintă urgențe către îngrijiri adecvate fără a aglomera UPU.
Dotări moderne și tehnologii performante
Dotările spitalului sunt deja la un nivel ridicat datorită fondurilor europene accesate în ultimii ani. „SJU are foarte multe echipamente performante și nu avem un deficit mare pe partea de tehnologie.”, a subliniat managerul Adrian Dumbravă. Printre viitoarele achiziții se numără un microscop operator pentru neurochirurgie, prevăzut în a doua etapă a investițiilor, dar și un laser performant pentru secția de chirurgie.
O relație empatică medic-pacient, pilon al schimbării
Managerul spitalului insistă asupra unui aspect pe care îl consideră esențial în procesul de transformare: empatia. „Nu putem reuși fără întregul concurs al dragilor noștri pacienți, care trebuie să înțeleagă că, după ce au intrat pe poarta spitalului, trebuie să asculte de colegii mei, pentru că ei știu de ce au nevoie.”, a punctat Adrian Dumbravă.
Într-un sistem medical adesea afectat de lipsuri și provocări, viziunea sa pune în prim plan respectul reciproc, modernizarea continuă și accesul la servicii medicale de calitate.
Material realizat de redacția Ancheta.
Foto descriptiv. Sursă foto: ediția tipărită
Citiți, de aseemnea, pe anchetaonline.ro: