Omul de afaceri Ion Lazăr: „Cu George Simion președinte ne autodistrugem!”

de | 13.05.2025 15:33 | Județean, Din ediția tipărită, Politic

„Eu nu pot vota cu un om care are tolba plină de minciuni. Un om care a prostit o parte dintre conaționalii mei mai… naivi. Pe cei pe care i-a prostit îi înțeleg. Sunt frustrați, și pe bună dreptate, de felul în care s-a făcut politică după Revoluție. Dar omul ăsta, cu meșteșugul vorbelor și viclenia care i se citește pe față, ne duce țara în prăpastie. Eu nu sunt indiferent. Îmi iubesc țara și nu vreau asta!” – așa sună mesajul dur al lui Ion Lazăr, unul dintre cei mai puternici transportatori la nivel național. Acesta avertizează că alegerea greșită la președinție poate avea efecte dezastruoase asupra economiei românești.

Când populismul bate economia

George Simion, liderul AUR, se prezintă ca „omul simplu”, „patriotul care nu minte și nu fură”. Însă pentru cei care înțeleg economia reală, discursul său e plin de capcane și promisiuni imposibile. Vorbește despre dublarea pensiilor și a salariilor, dar fără să explice de unde vin banii. Visează la suveranism economic, dar uită că România e o țară profund conectată la piețele europene și la fluxurile internaționale de investiții.

„E ușor să vorbești frumos la televizor. Mai greu e să ții o companie pe linia de plutire, să plătești taxe, să te lupți cu birocrația și să păstrezi angajați în țară. Un președinte care se joacă de-a haiducul nu înțelege nimic din economia reală. Poate doar s-o distrugă.”, spune Ion Lazăr.

Ce s-ar putea întâmpla cu economia sub un președinte ca Simion?

Iată care sunt primele consecințe identificate de omul de afaceri argeșean!

Pierderea încrederii investitorilor: „Discursul naționalist și antioccidental al lui George Simion îi sperie pe investitorii străini, dar și pe antreprenorii locali. România este parte din UE și NATO și beneficiază economic de acest lucru. Un președinte care atacă Bruxelles-ul, flutură ieșirea din UE și critică constant multinaționalele riscă să destabilizeze încrederea în România ca destinație de afaceri.”

Blocarea fondurilor europene: „Deja, în țări ca Ungaria și Polonia, derapajele de la statul de drept au dus la suspendarea fondurilor europene. Sub un președinte Simion, există riscul real ca România să piardă miliarde de euro. Fonduri care înseamnă autostrăzi, spitale, digitalizare, educație. Asta înseamnă stagnare, nu suveranitate.”

Instabilitate fiscală și promisiuni goale: „Ne promite marea cu sarea, dar nu știe cum funcționează bugetul unei țări. Să dublezi pensii și salarii peste noapte, fără un plan realist, înseamnă inflație, haos și colaps. Populismul economic duce inevitabil la instabilitate fiscală. Iar piețele reacționează rapid la orice semn de inconsecvență. Creșterea dobânzilor, deprecierea leului și scăderea ratingurilor de țară sunt doar începutul.”

Risc de izolare internațională: „Un președinte care se ceartă cu toată lumea nu poate deschide uși pentru investitori, nu poate promova România la nivel global, nu poate construi parteneriate economice. Retorica agresivă a lui Simion îl face incompatibil cu rolul de reprezentare externă, esențial pentru atragerea de investiții și pentru accesul la piețe.”

O economie are nevoie de predictibilitate, nu de circ

Antreprenorii nu cer privilegii. Cer reguli clare, stabilitate și respect pentru munca lor. „Eu mi-am crescut firma pe piață liberă. Ce vreau de la un președinte? Să nu dea foc țării pentru niște aplauze. Să nu ne transforme într-un caz închis pentru Europa.”, mai spune Ion Lazăr.

Este o opinie tot mai prezentă în mediul de afaceri: între spectacol și seriozitate, România are de ales. Între haosul provocat de promisiuni populiste și echilibrul dat de o gândire economică matură.

De cealaltă parte, Nicușor Dan nu e un om de vorbe goale. Nu face show. Dar are respect pentru cifre, pentru reguli și pentru instituții. „Poate nu e cel mai carismatic politician, dar e un om pe care-l simți serios. Știe să spună nu atunci când promisiunile sunt absurde. Și pentru un antreprenor, asta e aur curat.”, spune Ion Lazăr.

Sub un președinte ca Nicușor Dan, economia ar avea: stabilitate fiscală și dialog cu mediul privat, deschidere către fonduri europene și investiții externe, predictibilitate legislativă și respect pentru statul de drept.

„Când pui la conducerea țării un om care nu înțelege economia, riști să o pierzi. România a mai trecut prin aventuri politice care au costat scump. Dar acum, miza e mai mare. Suntem într-o lume instabilă, cu prețuri în creștere, cu război la graniță, cu piețe sensibile. Nu e timp pentru exerciții de imagine. E nevoie de responsabilitate. Eu nu sunt politician. Sunt un român care muncește și plătește taxe. Și îmi pasă. Pentru că, dacă țara pică economic, nu mai contează nici discursurile, nici steagurile, nici paradele. Contează că nu mai avem cu ce trăi. Și nu mai avem în ce să credem.”, ne-a mai declarat Ion Lazăr, conchizând: „Cu Simion președinte ne autodistrugem. Este doar un om viclean, un oportunist, se citește clar pe fața sa.”

Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de Iulia Bădulescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mihai Coteț: „Vrem o Românie a urii oarbe sau o Românie a rațiunii?”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole