Apa este miraculoasă este ca și împărtășania! Aceasta este credința tuturor acelora care ajung în satul Crâmpotani din comuna Merişani, acolo unde se află Biserica Izvoarelor de Leac, un așezământ format din troițe și mici capele ortodoxe care se întind pe dealul Valea Radului. În centrul acestora se află biserica cu hramul Sfântul Calinic de la Cernica și Nectarie Taumaturgul din Eghina. Este locul unde în pădurea de fag se află cele șapte izvoare despre a căror a apă se spune că este vindecătoare și că este asemenea împărtășaniei.
Localnicii, dar și pelerinii care ajung anual aici păstrează vii legendele despre apa miraculoasă. De la nevăzători care și-ar fi recăpătat vederea după ce s-au spălat pe ochi cu această apă, până la istorisiri din zilele noastre care fac referire tot la alte şi alte tămăduiri miraculoase. Prin zonă oamenii vorbesc despre o femeie din comună care s-ar fi vindecat și i-ar fi revenit vederea, dar și despre fiica acesteia care după ce a băut din apa celor 7 izvoare de leac s-ar fi vindecat de cancer. Poveşti dătătoare de speranţă pentru oameni cărora în lupta cu bolile nu le-a mai rămas decât credinţa.
Şi mai spun cei care locuiesc în apropierea celor şapte izvoare că nu puține persoane cu notorietate în spațiul public au venit aici în pelerinaj, cum este celebrul neurochirurg, profesor Leon Dănăilă, dar şi persoane care practică sacroterapia ca metodă alternativă de vindecare. Însă oricât de sfântă ar fi apa izvoarelor de leac, fără credință și evlavie aceasta nu are nicio putere. Se spune că locul ar avea o încărcătură energetică remarcabilă, fapt susţinut nu numai de localnici, ci și de pelerinii care ajung aici în fiecare an în număr mare. Unii vin atunci când se săvârșește hramul bisericii, alții ajung cu ocazia diferitelor sărbători, alții ori de câte ori au timp. Se roagă, mulțumesc apoi își încarcă bidoanele cu apă.
Însăși ridicarea bisericii centrale de pe dealul Valea Radului are o poveste plină de emoție și de credință. Aceasta a fost ctitorită de Valerica Lungu, fiica unei localnice care la vârsta de 10 ani și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apa din aceste izvoare. Aceasta a visat să facă aici o biserică și după ce inițial a făcut o troiță i-a apărut în vis Sfântul Nectarie care i-a cerut să ridice biserica visată. Astfel că în 4 august 2003 s-a pus piatra de temelie cu hramul celor doi mari sfinți, iar un an mai târziu, pe 25 septembrie, Înaltpreasfințitul Calinic a săvârșit slujba de sfințire alături de un sobor de preoți.
„Credința ne salvează. Firește, am urmat un tratament, dar m-a ajutat și apa de aici. Sunt izvoare tămăduitoare, știu asta, nu trebuie să merg cu apa la analiză și nici nu vreau. Cine nu crede e problema lui. Trebuie să crezi în Dumnezeu și El te va ajuta” – spune cu convingere Valerica Lungu.
Este bine de știut pentru cei care ajung pentru prima dată aici că trebuie să păstreze tăcerea. De altfel, sunt și panouri prinse în fagi care atenționează asupra acestei taine. Mai întâi ne rugăm, apoi bem apă și ulterior vorbim. Taina tăcerii se păstrează cam pe o rază de un kilometru și toți cei care ajung aici pentru a doua sau a treia oară cunosc acest lucru. Apele vindecătoare sunt cunoscute încă din vechime spun localnicii care povestesc că aici și-au găsit alinarea și mari domnitori ai neamului românesc precum Mircea cel Bătrân sau Vlad Țepeș.
Material realizat de Celestina Dobricescu.
Sursă foto: ediția tipărită și AV.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Patru meciuri la rând acasă pentru FC Argeș: Fanii sunt așteptați cu brațele deschise!