Tot mai mulți români își caută un al doilea job pentru a-și spori veniturile, iar interesul pentru locurile de muncă part-time sau remote a crescut semnificativ.
Potrivit unei analize realizate de eJobs și citată de stirileprotv.ro, numărul de aplicări pentru joburile part-time a crescut cu 10% față de aceeași perioadă din 2024. Din cele 1,6 milioane de aplicări înregistrate de la începutul anului și până acum, 232.000 au fost pentru joburile part time,
Cei mai mulţi candidaţi au fost interesaţi de ofertele scoase în piaţă de către angajatorii din retail, urmaţi de call-center/BPO, servicii şi IT/telecom. Advertising/marketing/PR, turism şi servicii financiare.
În total, de la începutul anului, au fost postate peste 7.500 de locuri de muncă part-time, în creștere cu 20% față de anul trecut.
În ceea ce privește joburile part-time remote, acestea reprezintă 11,6% din totalul ofertelor, un procent mult mai mare comparativ cu ponderea joburilor remote în general, care este de doar 4,4%.
Cele mai bine plătite locuri de muncă part-time
Potrivit sursei citate, media salarială netă, la nivel naţional, pentru cei care lucrează part-time este de 3.000 de lei pe lună.
Domeniile care oferă cele mai mari salarii pentru joburile cu jumătate de normă sunt: construcţii (4.000 de lei), transport/distribuţie (3.500 de lei), e-commerce (3.500 de lei) sau vânzări (3.000 de lei).
În prezent, pe platforma eJobs sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă, dintre care 4.400 sunt part-time, ceea ce confirmă interesul crescut atât din partea angajaților, cât și a angajatorilor pentru acest tip de muncă.
Potrivit CEO-ului eJobs, Bogdan Badea, mulți dintre cei care aplică pentru joburi part-time își doresc un al doilea loc de muncă, pe care să-l poată desfășura în paralel cu jobul principal, care este full-time. Această tendință este confirmată și de datele de la Inspecția Muncii, care arată că peste 500.000 de români au cel puțin două contracte de muncă la angajatori diferiți.
Numărul atât de mare de aplicări pentru part time-uri remote ne arată faptul că acești candidați caută, de fapt, un al doilea loc de muncă, pe care să îl poată face în paralel cu cel principal, care, în cele mai multe cazuri este full-time. Îi vedem, așadar, interesați nu de ideea de a munci mai puțin, ci, dimpotrivă, de a munci mai mult decât până acum”, transmite Bogdan Badea, CEO eJobs, potrivit adevarul.ro
Foto Informația de Teleorman
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Argeșul, printre județele cu cele mai puține locuri de muncă disponibile în primele 9 luni din 2024.