Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a publicat recent pe Facebook un set de recomandări pentru românii care țin post și nu numai, având în vedere că se apropie două sărbători religioase, Bunavestire și Floriile – care sunt cu dezlegare la pește.
Acesta transmite că este esențial să verificați cu atenție aspectul exterior al peștelui. Nu cumpărați pește care are o suprafață lipicioasă, deshidratată sau cu pete de mucegai. De asemenea, evitați produsele care prezintă miros sau culoare modificate, semne evidente de alterare.
Un alt aspect important este eticheta. Asigurați-vă că produsul pe care îl achiziționați are o etichetă completă, corectă și vizibilă, care să conțină toate informațiile necesare, inclusiv data limită de consum. Nu cumpărați produse care nu sunt etichetate corespunzător sau care au date de consum expirate sau modificate.
În ceea ce privește produsele congelate, acesta explică că trebuie să le păstrăm congelate până la utilizare. Dacă au fost decongelate, consumați-le imediat și nu le recongelați. De asemenea, evitați produsele cu gheață excesivă în ambalaj, care pot indica o depozitare necorespunzătoare. Ambalajele deteriorate, murdare sau neetanșe sunt, de asemenea, un semn clar de avertizare.
Ce produse ar trebui evitate?
Paul Anghel mai transmite faptul că, peștele care are mușchi moi, burți umflate sau ochi retractați nu trebuie cumpărat. De asemenea, evitați peștele cu arsuri de congelare sau cu acumulare excesivă de gheață în ambalaj, dar și conservele cu ambalaje bombate, îndoite, ruginite sau murdare.
În ceea ce privește produsele preambalate, asigurați-vă că acestea sunt corect etichetate, cu ingredientele complete și cu data durabilității minimale indicată pe ambalaj.
Nereguli constatate de ANPC în urma controalelor
Potrivit sursei citate, în urma controalelor din anii trecuți, comisarii ANPC au descoperit mai multe nereguli grave la depozitare și expunere.
Printre acestea se numără peștele expus direct pe paviment sau păstrat la temperatura mediului ambiant, în spații neamenajate, pește cu modificări organoleptice (solzi desprinși, mușchi moi), pește cu arsuri de congelare și produse etichetate incorect sau incomplet: pește cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 35%, pește preambalat etichetat incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă, scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific.
Autoritățile recomandă consumatorilor să fie extrem de atenți la achiziționarea peștelui și produselor din pește și, în cazul în care descoperă nereguli, să facă reclamații pentru a preveni riscurile asupra sănătății publice. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a garanta siguranța alimentelor și pentru a preveni eventualele incidente de sănătate.
Foto Facebook Paul Anghel
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Copil de 14 ani, lovit de o mașină în Pitești! A fost transportat la spital