La noapte vom dormi mai puțin! România trece la ora de vară!

de | 30.03.2024 20:25 | Importante, Lifestyle, Național

În această noapte se trece la ora de vară, astfel că ceasurile se dau cu o oră înainte iar ora 3:00 devine ora 4:00.

ora ceas

Foto: unslash.com

Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei.

Puțin oameni știu că ideea trecerii la ora de vară îi aparține lui Benjamin Franklin și provine încă din secolul al XVIII-lea. Omul de știință a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Totodată în anul 1895 ideea folosirii orei de vară este atribuită entomologului George Vernon Hudson, care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.

ora ceas

Foto: unslash.com

Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul primului Război Mondial. Primele țari care au trecut la ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria în anul 1916, folosinduse de această metodă pentru a muta o mai mare parte a activității profesionale în intervalul orar în care populația putea să beneficieze de lumină solară.

În momentul când dăm ceasurile înainte, mutăm o oră de lumină solară după-amiaza și seara. Acest lucru modifică doar percepția noastră asupra momentului în care soarele răsare și apune. Fenomenul în sine nu se schimbă.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regăsim notițe făcute de însăși regina Maria scrise în jurnalul său.

De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială”, se arată în cartea „Maria, regina României”, Jurnal de război 1917-1918 a editurii Humanitas.

ora

S-a renunțat la folosirea orei de vară, după război, aceasta fiind reintrodusă în anul 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată dar reintrodusă începând cu anul 1979.

Când vom reveni la ora de iarnă în 2024

Pentru cei interesați revenirea la ora de iarnă anul acesta se va face la toamnă, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea va deveni mai lungă.

 

Foto: unslash.com

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Regina Maria | Ungaria

Ultimele articole