Primăria Curtea de Argeș anunță că, începând cu 1 august, Hidroelectrica va începe golirea controlată a lacului Vidraru, pentru lucrări de retehnologizare a amenajării hidroenergetice. Procesul, etapizat până în februarie 2026, este necesar pentru siguranța barajului și a echipamentelor, fiind avizat de autoritățile competente. Cetățenii și operatorii economici sunt îndemnați să țină cont de această intervenție majoră.
”Anunț important pentru cetățeni
Primăria Municipiului Curtea de Argeș aduce la cunoștința publicului faptul că, începând cu data de 1 august 2025, compania Hidroelectrica va demara procesul de golire a lacului de acumulare Vidraru, în vederea efectuării lucrărilor de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice Vidraru”, anunță autoritățile de la Curtea de Argeș.
Această operațiune este necesară pentru realizarea intervențiilor tehnice asupra echipamentelor hidromecanice ale barajului, având drept scop punerea în siguranță a întregii amenajări hidroenergetice și asigurarea funcționării acesteia pentru un nou ciclu de viață.
Golirea lacului se va desfășura în perioada 1 august 2025 – 28 februarie 2026, în mai multe etape succesive. În fazele finale ale procesului, debitele vor fi evacuate controlat în aval, în albia râului Argeș, cu valori cuprinse între 20 și 47 mc/s.
”Această acțiune se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii Apelor (art. 66), fiind avizată de Administrația Națională “Apele Române” prin adresa nr. DMLH 10939/06.05.2025, și beneficiind de Acordul de Mediu nr. 7/11.07.2022, emis de Agenția pentru Protecția Mediului.
Rugăm cetățenii și operatorii economici din zonă să ia act de această informare și să își adapteze activitățile corespunzător, în funcție de evoluția lucrărilor”, mai transmit cei de la primăria Curtea de Argeș.
Vă reamintim că prefectul de Argeș, Ioana Făcăleață, anunța, încă din luna mai, că a mers în teren pentru a verifica zonele cu risc de inundații în contextul golirii Barajului Vidraru. Lucrările de retehnologizare a acumulării hidroenergetice Vidraru vor începe în august 2025, fiind o investiție crucială pentru siguranța energetică a României. În timpul procesului, va avea loc golirea barajului, inclusiv o etapă necontrolată, ceea ce impune măsuri speciale de protecție pentru comunitățile locale.
”Îmi doresc ca această investiție să se realizeze în condiții de maximă siguranță pentru cetățenii județului Argeș. Între 1 august 2025 și 9 ianuarie 2026 va avea loc golirea barajului în patru etape. În primele trei, deversarea va fi controlată. În etapa a patra, însă, va avea loc, pentru prima dată în 59 de ani, golirea de fund a barajului – un proces care nu poate fi controlat și care presupune debite crescute, cu risc real de inundații în anumite zone.
Tocmai de aceea, este vital să luăm din timp toate măsurile necesare pentru a proteja comunitățile.
Au fost deja identificate toate zonele vulnerabile, au fost stabilite lucrările necesare, iar societățile și persoanele care au realizat construcții provizorii sau ilegale au fost contactate pentru a se conforma. Ne dorim ca toți cetățenii să fie în siguranță, iar bunurile lor să nu fie puse în pericol.
Nu voi tolera nicio amânare, lipsă de implicare sau neglijență în ceea ce privește lucrările de amenajare, lărgire, curățare sau deviere a albiei râului, precum și în realizarea digurilor de protecție acolo unde este necesar”, explica în luna mai prefectul Ioana Făcăleață.
Foto descriptiv. Sursă foto: energie.gov.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
S-au afișat rezultatele la Definitivat 2025: Argeșul nu are profesori de 10