Consiliul Județean Argeș anunță finalizarea amplului proiect de restaurare și consolidare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, o bijuterie arhitecturală și culturală ce îmbogățește patrimoniul Piteștiului. Totuși, în ciuda acestei realizări așteptate cu interes de comunitate, apariția unor comentarii negative a creat un climat de dezamăgire în jurul acestui proiect. Iar reprezentanții CJ Argeș vin astăzi, pe pagina de Facebook a instituției, cu o serie de lămuriri.
”Prin amplul proiect de restaurare și consolidare a Galeriei de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Consiliul Județean Argeș redă Piteștiului una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu, o adevărată capodoperă culturală și arhitecturală. Este absolut dezamăgitor faptul că performanța realizării unei investiții atât de importantă și de mult așteptată de argeșeni se încearcă să fie umbrită prin tot felul de tertipuri”, transmit cei de la Consiliul Județean (CJ) Argeș într-o informare publicată pe pagina de Facebook.
De asemenea, cei de la CJ Argeș, mai transmit că în urma fotografiei și a informațiilor apărute în spațiul public care fac referire la lucrările de restaurare executate la Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, fac următoarele precizări:
- ”Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer-Cumpăna” este monument istoric, categoria A, cu valoare de patrimoniu. Monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege. Conform Legii nr. 422/2001, orice intervenţie asupra monumentelor istorice se face numai în condiţiile stabilite prin lege. Astfel, prin procesul de restaurare a unui monument istoric este interzisă modificarea formei, structurii și a părților estetice inițiale a elementelor. Orice intervenție se raportează la varianta originală a clădirii monument, orice restaurare făcându-se respectând principiile fundamentale ale restaurării.
- În ceea ce privește burlanele fixate de fațada clădirii, acestea au fost înlocuite conform proiectului. Au fost restaurate integral toate elementele de pe fațada clădirii (brâuri, capiteluri, muluri) și, întrucât a trebuit păstrată poziția originală a burlanelor, brâurile au fost întrerupte caz cu caz, păstrându-se forma și dimensiunile istorice, constructorii respectând astfel principiile fundamentale ale restaurării și, implicit, prevederile legale.
- Consiliul Județean Argeș asigură transparență totală în ceea ce privește desfășurarea activității și derularea proiectelor de investiții. În contextul discuțiilor din spațiul public, reprezentatul antreprenorului i-a invitat la fața locului, astăzi, la ora 12.00, pe toți cei care și-au exprimat opiniile și interesul față de acest subiect. La întâlnire, însă, nu s-a prezentat nicio persoană, nici măcar dintre cei care s-au dovedit a fi foarte vocali și cunoscători în domeniu pe grupurile de socializare.
În fundamentarea celor prezentate mai sus, publicăm fotografii cu starea inițială a clădirii, respectiv cu starea actuală, după realizarea lucrărilor de restaurare și consolidare”, transmit reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Argeș.
Sursă foto: Facebook CJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: