Îți lasă gura apă! Rețeta de cozonac pufos și gustos!

de | 17.04.2025 15:46 | Național, Lifestyle

În aceste zile gospodinele vor sta mai mult în bucătărie sau cu mici treburi prin casă, în pregătiri pentru Paști. Ei bine, dacă n-ați găsit rețeta de cozonaci potrivită am cules noi câteva, una este chiar celebră, mai precis este vorba de celebra rețetă de cozonaci a Majdei.

Cu naturalețea și căldura care o caracterizează, Majda Aboulumosha ne-a invitat astăzi în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de pe PRO TV în bucătăria sa, acolo unde cozonacul prinde viață din ingrediente simple și suflet pus în fiecare mișcare. De la dospirea lentă la rece, până la parfumul discret de portocală, rom și vanilie, fiecare pas din rețeta ei dezvăluie un secret al gustului desăvârșit. Pentru Majda, gătitul nu este doar o îndemânare, ci o formă de a transmite emoție, tradiție și bucurie celor dragi.

Ei bine, în platoul emisiunii, Majda a dezvăluit că ea dospește cozonacul la rece și un timp îndelungat, câteva ore. ”Avem nevoie de 1,2 kilograme de făină pentru aluat, am 100 ml de lapte călduț cu 50-60 grame de drojde proaspătă și o linguriță de zahăr. Și voi lăsa cam 15 minute”, a povestit Majda. Ulterior în alt vas pune ”8 gălbenușuri cu patru ouă întregi, voi amesteca totul foarte bine cu 280 de grame de zahăr, până își dublează volumul. După aceea voi pune esențe, eu aleg să pun portocală, vanilie și rom și coajă de la portocală și coajă de la lămâie, ca să fie cât mai aromat. Și 1,2 kg de făină și 200- 250g de unt la temperatura camerei sau topit, dar la temperatura camerei.” În aluat trebuie să mai puneți neapărat și 120 de ml de lapte rece. Toate se amestecă. Se alsă la dospit 3-4 ore și încă 90 minute se mai ține la dospit în tava lui.

Pentru umplutură se folosesc cinci albușuri și trei ouă întregi. Acestea se bat cu 300 grame de zahăr, se adaugă 50 grame de cacao și 600 – 700 grame de nucă tocată și opțional doritorii pot adăuga și ciocolată. De aici ies doi cozonaci mari.

Dacă această rețetă de cozonaci nu vă încântă mai puteți încerca și alte rețete de cozonac.

  • Cozonac simplu cu nucă și cacao

Ingrediente (pentru 2 cozonaci):

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 250 g zahăr
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coajă rasă de lămâie + esență de rom
  • umplutură: 300 g nucă măcinată + 4 linguri cacao + 4 linguri zahăr + lapte cât să obții o pastă

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia cu puțin zahăr și lapte cald. Bate ouăle cu zahărul, adaugă coaja de lămâie, esențele și drojdia activată. Încorporează făina și frământă cu unt topit cald. Lasă la dospit 1h. Împarte aluatul, întinde-l, pune umplutura, rulează și pune în forme. Coace la 180°C, 45–50 min.

  • Cozonac cu ciocolată (rapid, fără frământare multă)

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 2 ouă
  • 200 ml lapte
  • 25 g drojdie
  • 100 g zahăr
  • 80 g unt
  • esență de vanilie
  • umplutură: cremă de ciocolată (Nutella sau similar)
  • Mod de preparare:

Dizolvă drojdia cu laptele și zahărul. Adaugă ouăle, vanilia și făina. Amestecă, apoi încorporează untul topit. Lasă la dospit 1 oră. Întinde aluatul, unge cu cremă de ciocolată, rulează și pune în tavă. Coace 40 min la 180°C.

În cazul acestor rețete e bine de precizat că se poate schimba, puteți pune stafide, rahat, opri fistic. De asemenea, înainte de a-l băga la cuptor cozonacul se unge cu ou și când e scos se poate unge cu miere.

Foto descriptiv. Sursă foto: AV, anchetaonlinae.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Carambol cu 7 mașini pe A1! Trafic îngreunat

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole