Omul de afaceri argeșean Ion Lazăr este unul dintre cei mai mari transportatori din România, cu un business în domeniu care, în 2024, depășea 90 de milioane de euro, peste 1.000 de unități de transport și sute de angajați. Are, de asemenea, numeroase alte companii în domenii extrem de variate, de la logistică la agricultură și construcții. Nu este de mirare de ce poziția sa fermă din timpul campaniei electorale i-a deranjat pe mulți dintre cei care îl susțineau pe George Simion, inclusiv pe propriii angajați, camionagii, o categorie profesională sedusă (și mai apoi abandonată) de patrioții de conjunctură ai cupletului rusofil Georgescu-Simion. Este cu atât mai salutară poziția omului de afaceri argeșean, cu cât prea puțini antreprenori și-au spus opiniile ferm, conștientizând că nu este vorba despre politică, ci despre viitorul României. Cu domnul Lazăr am luat câteva impresii, la cald, imediat după victoria lui Nicușor Dan.
„Eu nu sunt ghiocel, nu am fost niciodată”
- Care sunt primele impresii acum, la cald, după anunțarea rezultatelor?
– Vă mărturisesc, fără a părea lipsit de modestie, că rezultatul alegerilor a fost previzibil pentru mine. Când am văzut prezența la vot, în România și în diaspora, am realizat că românii au înțeles importanța momentului și că au ieșit la vot ca să apere democrația și drumul nostru european. Știam că nu are cum ca mai bine de jumătate dintre cei care au fost la vot să nu vrea binele țării noastre. Ceilalți, în naivitatea lor, îndoctrinați cu discursurile și manipulările lui Simion și Georgescu, ne dădeau țara înapoi cu cel puțin 10 ani. A mai fost un experiment de acest gen cu Grecia. Nici acum nu și-a revenit. Sunt foarte bucuros că poporul român a spulberat visurile protejatului și ale învățătorului.
- Ați fost unul dintre puținii oameni de afaceri care v-ați asumat o poziție clară și o luptă pentru valorile în care ați crezut. De ce credeți că alți oameni de afaceri nu au făcut același lucru?
– Eu nu sunt ghiocel, nu am fost niciodată. Îmi pasă, pentru că e țara unde m-am născut, unde am crescut și unde am dezvoltat o afacere. Nu știu de ce alții au tăcut, nu pot vorbi în numele lor. Poate din comoditate, poate din teama de repercusiuni…
- Încă mai există teama de controale, de răzbunări politice?
– Da, se vehiculează asta în cercul de afaceri. Încă se mai fac controale la comandă, încă se mai cotizează la partide… Nu mai este ca înainte, dar mai sunt cazuri.
- Pe dumneavoastră v-au căutat de la partide?
– Pe mine partidele mă curtează, că știu că eu nu sunt cu afacerile cu statul. În plus, este de notorietate că sunt, ca gândire, un om de dreapta. Ca mulți alții însă am avut și eu dezamăgiri în ceea ce privește partidele tradiționale.
- Dar v-ar tenta să faceți pasul în politică, nu neapărat într-un partid tradițional? Expertiza oamenilor de afaceri este foarte importantă. Cel puțin ei au habar de mecanismele economiei.
– Nu m-am gândit la asta. Eu sper că partidele tradiționale au înțeles ce consecințe are modul în care au făcut politică în ultimii 35 de ani. Îmi doresc ca Ilie Bolojan să fie lăsat să facă treabă și sper că lucrurile se vor îndrepta. Nu mai merge cu sondaje false și promisiuni o dată la patru ani.
Contează foarte mult ce vor face partidele parlamentare în următorii trei ani
- Ați votat cu Nicușor Dan pentru el sau de frica a ceea ce ar însemna o Românie cu George Simion președinte?
– Din ambele considerente. Eu pe Nicușor Dan l-am văzut de la început ca fiind un om capabil, pe placul meu, din toți cei 11. I-am analizat pe toți, cu plusuri și cu minusuri și l-am susținut pe Nicușor Dan încă din primul tur.
- Lucrați cu o categorie profesională care, în mod tradițional, votează cu personaje precum Simion. Ați înțeles de ce șoferii de camion au făcut o pasiune pentru genul acesta de candidat?
– În primul rând, ei au făcut-o în bună parte din răzbunare pe clasa politică, pentru că i-a dezamăgit. Alții chiar au crezut că le dă Simion casă de 35.000 de euro sau au votat pentru un trai mai bun, dar fără să muncească. Din păcate, mulți au crezut că pot să trăiască doar cu aer și fructe de pădure. Promisiunile și vorbele tălmăcite de Georgescu și Simion au avut priză la oameni. Dar mai mulți oameni care nu sunt șoferi de camion, care sunt cerebrali și care fie au avut alte interese, fie erau nostalgici după perioada comunistă. Eu nu am cum să fiu nostalgic după sărăcie, după curentul raționalizat, după statul la cozi, după bătăile pe care ți le dădea miliția din orice… Și mai este o generație născută după Revoluție care nu înțelege cu adevărat ce a însemnat comunismul și de ce, cu România pe care ne-o propuneau Georgescu și Simion, ne-a trecut glonțul pe la ureche. Nu știu ce înseamnă să trăiești într-o Românie izolată, în sărăcie și neajunsuri. Nu înțeleg ce înseamnă să plece multinaționalele din țară și să nu ai cu ce să mai plătești pensii și salarii. E foarte greu să le explici, nici nu vor să te asculte. Din fericire, Europa a început să se replieze, e mai puternică, în ciuda Rusiei și chiar și a Americii care au interesul să ne dezbine.
- Ce părere aveți de rezultatele din Argeș?
– Nu mă surprind rezultatele, pentru că aici avem un bazin mare al PSD care a votat votat cu George Simion. Cunosc și oameni de la PSD care au votat cu Nicușor, dar marea masă a mers pe mâna așa-zișilor patrioți care numai patrioți nu erau. Sunt mândru însă că românii, în majoritatea lor, au avut grijă de țară și nu au lăsat-o pradă unui asemenea pericol.
- Cum vedeți viitorul lui Simion de aici înainte?
– Depinde foarte mult de ce vor face partidele parlamentare în următorii trei ani și jumătate și de prestația președintelui. În funcție de asta fenomenele extremismului și ale izolaționismului se vor atenua sau, din contră, vor scăpa de sub control. De data aceasta, românii înțelepți, nu clasa politică, au salvat democrația. Data viitoare, s-ar putea să nu mai avem noroc dacă politicienii vor dezamăgi.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Sursă foto: ediția tipărită.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: