Legea pensiilor, în dezbatere. ”Mamele se pot pensiona mai devreme”

de | 01.11.2023 09:48 | Național, Economic

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că a publicat în transparență decizională noua lege a pensiilor care ar urma să se aplice din 2024. Potrivit informării publicate vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Principiile de bază ale noii legi sunt:

  • contributivitate
  • stabilitate în muncă
  • echitate
  • solidaritate.

Facebook MInisterul Muncii Facebook MInisterul Muncii Facebook MInisterul Muncii Facebook MInisterul Muncii

”Este pentru prima dată în istoria sistemului public de pensii din România când stabilitatea în muncă este recompensată prin puncte în plus pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani”, potrivit sursei citate.

Stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani, ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime: 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35; 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

”Mamele se pot pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii. Prevederea este valabilă și în cazul copiilor adoptați.

Perioada de concediu de creștere a copilului este considerată perioadă contributivă și va determina o creștere a pensiei”, potrivit informării Ministerului Muncii.

Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă, perioadele necontributive. Totodată, pentru a putea beneficia de pensia anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Din anul 2035, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani.

Totodată, pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime în baza unui contract de asigurare voluntar doar pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau îmbunătățirea numărului de puncte lunar.

”Vor fi valorificate veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.”, potrivit sursei citate

”Pensiile vor crește de două ori anul viitor!”

”Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile.

Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor.”, a transmis marți seară premierul Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

Proiectul poate fi consultat aici.

Foto descriptiv. Sursă foto: infofinanciar.ro și Facebook MInisterul Muncii.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

POIM. Declarație de cheltuieli pentru rambursarea a aproximativ 371 milioane euro de către Comisia Europeană

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu | Ministerul Muncii