Liberalii vor consens în coaliţia de guvernare privind reducerea CAS cu 5%, de la 25% la 20%, dar și extinderea de facilităţii din domeniul construcţiilor pentru anumite sectoare. Potrivit acestora, reducerea CAS s-ar traduce prin salarii mai mari pentru angajați, dar și prin bani mai mulți la buget. Potrivit preşedintelui PNL, Florin Cîţu, sigura variantă prin care pot fi crescute salariile la acest moment este reducerea contribuțiilor.
Mai mulţi deputaţi liberali au depus amendamente la legea Codului Fiscal pentru scăderea CAS cu 5%. Asta ar însemna 317 lei în buzunarul românilor cu salariul mediu. Florin Cîțu a subliniat că dorește coeziune în coaliție pe această propunere, va încerca să convingă și colegii de compromis de la PSD, pentru utilitatea măsurii
,,Dacă tot facem ceva, hai să facem pentru toată economia”
Eu am propus o creştere a salariilor tuturor românilor – reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale. Asta înseamnă venituri nete mai mari pentru toţi românii. Vorbim de un beneficiu pentru toţi românii, bani care vor fi investiţi în economie şi ne rămân banii din profiturile companiilor, asta înseamnă vreo 20 de miliarde care rămân la buget. Va fi complicat pentru PNL să susţină orice altă măsură care va creşte veniturile doar unei categorii de români, dintr-un sector bugetar anume sau ale altei categorii. (…) Sunt câţiva parlamentari PNL care au depus un amendament, eu am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie. De exemplu, extinderea facilităţii care este în domeniul construcţiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce mi se pare normal. Dacă tot facem ceva, hai să facem pentru toată economia.” a declarat președintele PNL, Florin Cîțu.
Referitor la impactul bugetar privind reducerea CAS, acesta a declarat că este mai mic decât cel al compensării facturilor din sectorul energetic.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat astăzi că măsura va fi pusă în aplicare dacă se va ajunge la consens în coaliția de guvernare.
Dacă decide coaliţia, o punem în aplicare. Nu e o decizie pe care să o ia un ministru sau altul. Să se decidă politic şi vă comunic tot ce trebuie despre ea. Este o chestiune de Cod fiscal însă, iar Codul fiscal nu e la Ministerul Muncii. Sunt mai multe scenarii pe masă. Din punctul nostru de vedere, este măsura care ajută pe toată lumea şi nu discriminează. Eu am văzut tot felul de propuneri care vin pentru un anumit sector sau altul. Nu mi se pare normal. PNL vrea să îi ajute pe toţi românii, pe toţi angajaţii din România, nu doar pe unii sau pe alţii în funcţie de ce ministru are mai multă putere de convingere. (…) Mai sunt şi alte măsuri pe masă. În acelaşi timp, iarăşi nu pot să fiu de acord cu măsuri care cresc veniturile doar în sectorul bugetar, pentru că asta înseamnă implicit taxe mai mari pentru cei din sectorul privat şi nu putem să susţinem aşa ceva.” a declarat Budăi.