Proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare în satul Coşeşti a intrat în linie dreaptă. Recent, a fost lansată licitaţia pentru desemnarea constructorului care va executa serviciile de proiectare şi lucrările aferente acestei importante investiţii. Potrivit documentaţiei, investiţia va include, printre altele, o staţie de epurare, patru staţii de pompare şi repompare a apei uzate, aproape7 km de reţea de canalizare, 241 de racorduri individuale, de această investiţie urmând să beneficieze 1024 de locuitori ai satului Coşeşti.
Un proiect finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru care Primăria Coşeşti a primit o finanţare de 20 milioane lei şi o nouă promisiune îndeplinită a primarul Nicolae Pană.
► 20 milioane lei finanţare nerambursabilă
Realizarea unei reţele de utilităţi bine puse la punct, moderne, eficiente, funcţionale şi care să deservească întreaga localitate reprezintă unul dintre principalele deziderate ale primarului Nicolae Pană. În ultimii ani, localităţile din mediul rural din România au făcut paşi importanţi în procesul de dezvoltare a sistemelor publice de canalizare, iar comuna Coşeşti nu face excepţie. Şi asta deoarece existența sistemului de colectare ape uzate menajere duce la dezvoltarea economică și socială a zonei, având ca rezultat final îmbunătățirea calității vieții, în scopul atingerii cerințelor de dezvoltare europene în spațiul rural.
Primarul Nicolae Pană şi-a dorit şi a făcut toate demersurile pentru ca în localitatea pe care o conduce să fie implementat un amplu proiect de canalizare, în patru sate: Petrești, Coșești, Păcioiu și Leicești, proiect estimat în urmă cu circa trei ani la aproape 50 milioane lei. Doar că suma maximă prevăzută de legislaţie pentru finanţarea nerambursabilă a unor astfel de proiecte este de 20 milioane lei.
Administraţia locală a comunei Coşeşti a reuşit să obţină suma maximă ce putea fi alocată UAT-urilor, bani care însă nu puteau acoperi necesarul realizării întregii investiţii. În aceste condiţii, pentru a nu pierde finanţarea de 20 milioane lei, primarul s-a văzut nevoit să redimensioneze proiectul şi, împreună cu echipa Primăriei şi a Consiliului Local, a luat hotărârea de a se rezuma, pentru moment, la dezvoltarea reţelei de canalizare în satul Coşeşti, urmând ca pe viitor canalizarea din celelalte sate să facă obiectul unui proiect de investiţii separat, Nicolae Pană având convingerea că vor mai apărea și alte surse de finanțare pentru a acoperi necesarul realizării proiectului.
Studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi devizul general au fost aprobate de Consiliul Local Coşeşti din 27 martie 2024, obiectivul de investiţie „Sistem canalizare, sat Coşeşti, comuna Coşeşti, judeţul Argeş” având o valoare totală de 20.910.350 lei, din care 20.000.000 lei de la bugetul de stat, iar restul de 910.350 lei contribuţia de la bugetul local al comunei Coşeşti. Ulterior, întreaga documentaţie a fost transmisă către instituţia care gestionează achiziţiile publice din România şi urcată în SICAP la sfârşitul lunii aprilie.
► 124 de microstaţii de pompare pentru racordarea la reţeaua sub presiune
La momentul întocmirii documentației proiectului, în satul Coşeşti exista o reţea de canalizare în lungime totală de 5 km care nu a fost însă pusă în funcțiune, fiind nevoie de mai multe lucrări şi echipamente.
Caracteristicile principale ale construcțiilor prevăzute în cadrul obiectivului de investiţii „Sistem canalizare, sat Coşeşti, comuna Coşeşti, judeţul Argeş” sunt, conform documentaţiei de atribuire:
Rețea de canalizare gravitațională:
– conducte de canalizare din PVC cu diametrul exterior 250 mm în lungime totală de 3,7 km;
– 102cămine de inspecție pe rețeaua de canalizare, propuse a fi realizate la distanţe de maximum 60 m sau la schimbări de direcție. Acestea vor fi executate din beton sau PVC și vor fi echipate cu capace carosabile;
– 117 racorduri ale imobilelor, din PVC cu diametru exterior 160 mm, în lungime totală de 936 m;
– 117 cămine de racord din beton sau polietilenă dotate cu capac necarosabil;
– 5 subtraversări de văi regularizate, în lungime totală de 57 m;
– 1 subtraversare a DJ 73,1 în lungime de 15m;
– în zona în care configurația terenului nu a permis curgerea gravitațională a apelor menajere către colectoarele existente, va fi necesară amplasarea unei stații de pompare a apelor uzate. Apele pompate vor fi transportate către colector printr-o conductă în lungime totală de 1095 m.
Rețea de canalizare sub presiune
– conducte din PEID (polietilenă de înaltă densitate) cu diametrele exterioare cuprinse între 160 și 225 mm, în lungime de 3015 m;
– 124 de racorduri ale imobilelor, cu o lungime totală de 1365 m;
– 124 de microstaţii de pompare ape uzate menajere cu instalare imersată a electropompelor pentru racordarea imobilelor la rețeaua de canalizare sub presiune;
– 8 subtraversări de văi regularizate, în lungime totală de 91 m.
Stație de epurare
În cadrul acestui proiect va fi realizată o staţie de epurare cu capacitatea instalată de 300 mc/zi (trei module de 100 mc/zi). În etapa prezentă a proiectului se va monta şi pune în funcțiune un singur modul cu capacitatea de 100 mc/zi.
Valoarea totală estimată a contractului ce urmează să fie atribuit în urma licitaţiei lansate de Primăria Coşeşti este de 14.897.477,07 lei fără TVA.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Investiţii de milioane de euro finalizate la Coşeşti de primarul Nicolae Pană în ultimii patru ani