Parchetul European condus de fosta șefă a DNA Laura-Codruța Kovesi a anunțat săptămâna trecută trimiterea în judecată a unui om de afaceri italian care a câștigat zeci de licitații în România folosindu-se de documente false. Gruparea care ar fi avut legături cu mafia italiană a fost pusă sub acuzare pentru o fraudă de 100 de milioane de euro din fonduri europene. Firma italianului a participat şi la două licitaţii pentru lucrări de construcţii în Argeş.
Documente false la licitații de 300 de milioane de euro
Nicola Messina, Ricardo Martinelli şi Nicoletta Pozzobon au fost trimişi în judecată de Parchetul European, procesul fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti. Cei trei sunt acuzaţi de constituire în grup infracţional şi pentru utilizarea sau prezentarea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, cu rea-credință, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene sau gestionate de Uniunea Europeană, în formă continuată.
„Membrii grupării au operat în România între 2019 și 2024 și au participat la licitații legate de construcția și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare din România prin intermediul a trei consorții italiene, fie ca asociați ai unor companii românești, fie ca terți susținători. Prin intermediul consorțiilor italiene, inculpații au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane de euro, finanțate de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027. Aceștia au reușit să câștige 13 licitații, în calitate de asociați sau susținători ai unor companii românești, provocând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro.
Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri contabile care atestă că firmele italiene au avut o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro. În realitate, conform anchetei, cifra de afaceri a fost de 30 de ori mai mică. De asemenea, au prezentat contracte pentru executarea de lucrări în Irak care, pe baza probelor, nu corespundeau adevărului.” – se arată în comunicatul Parchetului European.
Mâna mafiei în Argeș – și-au băgat coada și au dispărut cu contractele
Firmele italiene reprezintă o prezenţă deja obişnuită pe piaţa licitaţiilor din România. În vreme ce unele dintre ele sunt serioase şi execută de ani buni lucrări ample şi de calitate, sunt şi companii peninsulare care au cu totul alte intenţii. Instituţiile publice argeşene au deja câteva experienţe regretabile în ceea ce priveşte investiţiile blocate sau întârziate după ce şi-au băgat coada astfel de firme, unele dintre ele conectate la structuri ale mafiei italiene.
Este suficient să amintim aici cum o firmă italiană a fost cât pe ce să saboteze proiectul de reabilitare a Cetăţii Poenari, dispărând după ce a câştigat licitaţia şi obligând Consiliul Judeţean să reia toată procedura de atribuire; ca să nu mai vorbim de ratatul proiect de la Molivişu, unde firma care a câștigat licitația a predat lucrarea către o alta din Italia, ai cărei patroni aveau legături cu mafia.
Nicola Messina, italianul trimis în judecată zilele trecute de Parchetul condus de Kovesi, acţiona în România prin intermediul a două firme, una dintre ele fiind Consorzio Stabile EBG Group.
În vreme ce în România, italienii pozau în experți, în Italia aveau interdicție antimafia dată de autoritățile italiene, care o excludea de la licitaţiile publice, conform Codului italian antimafia. Decizia fusese luată după ce procurorii anticorupție din Italia au scos la iveală conexiuni suspecte ale acestei firme, care duceau direct la Cosa Nostra, temuta mafie siciliană.
Publicația „La Tribuna” nota că firma Consorzio Stabile a primit în 2020 această interdicție, dar a contestat măsura. Judecătorii au dat dreptate Prefecturii susținând în motivare că EBG Group este legat de mafie „printr-o rețea densă de interese, interese comune și relații economice și de rudenie.”
În ciuda interdicţiilor din ţara de baştină, dar şi a faptului că nu avea niciun angajat în România, firma italiană continua însă nestingherită să participe la licitaţii în ţara noastră, inclusiv pentru lucrări în judeţul Argeş!
Au vrut să ia bazinul din Prundu şi irigațiile de la Ştefăneşti-Leordeni, dar au ratat
La finalul anului 2021, Consorzio Stabile EBG Group se număra printre firmele care râvneau la contractul de peste 4 milioane euro care viza construcţia unui bazin didactic de înot în Piteşti. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie de Compania Naţională de Investiţii, iar firma italiană s-a regăsit într-o asociere din cele cinci care au depus oferte pentru acest contract. Consorţiul de firme din care a făcut parte firma italiană a ratat contractul, acesta fiind adjudecat de o companie din Bistriţa.
Câteva luni mai târziu, regăsim Consorzio Stabile EBG Group, reprezentată de Nicola Messina, într-o altă combinaţie de firme interesate de un contract prin judeţul nostru, de această dată miza fiind ceva mai mare, peste 10 milioane de euro, iar concurenţa pe măsură: nu mai puţin de 13 firme şi asocieri participante la licitaţie, inclusiv numeroase societăţi argeşene de construcţii. Proiectul avea ca obiect „Reabilitarea infrastructurii principale din amenajarea Ștefănești-Leordeni, județul Argeș” şi făcea parte din Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România. Nici de această dată, compania italiană nu a avut succes.
Au vrut contracte, au primit dosare! Messina, arestat la Otopeni
Dacă în Argeş nu a avut noroc, în schimb italienii au câştigat licitaţii de 100 milioane euro prin alte colţuri ale ţării. Prezentă ani buni pe piața din România, Consorzio Stabile EBG Group a „jucat” mereu tare, italienii susținând că au o experiență bogată și că oferă „expertiză” firmelor interesate. În realitate, se pare că vindeau niște hârtii drept experiență similară contra unui comision frumușel. Experienţă care, în realitate, se pare că era susţinută cu documente false.
În februarie anul acesta, italianul Messina a fost arestat pe aeroportul Otopeni în timp ce încerca să fugă din ţară. Pe 26 iunie, acesta a fost trimis în judecată alături de doi parteneri de-ai săi, firmele româneşti cu care s-a asociat şi alături de care a câştigat licitaţiile de 100 de milioane de euro fiind părţi civile în proces.
Astfel, constructorii argeşeni care de-a lungul timpului au colaborat, într-un fel sau altul, cu Consorzio Stabile EBG Group nu pot decât să răsufle uşuraţi că nu au câştigat contractele aferente licitaţiilor la care au participat în asociere cu italienii, altfel ar fi fost nevoiţi să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor trimişi de Kovesi să anihileze gruparea mafiotă care căpuşa piaţa licitaţiilor din România.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Fostul consul onorific al Serbiei la Piteşti – în spatele unui imperiu al prostituţiei