Verificați cu atenție sursele de alimente!
Tot mai multe alimente nesănătoase sau falsificate se regăsesc pe rafturile magazinelor din toată lumea. De multe ori oamenii nici măcar nu știu ce mănâncă exact, cât de periculoase pot fi pentru sănătate unele alimente.
Potrivit specialiștilor de la Food Fraud Database, certificată de Organizația Națiunilor Unite, un procent de 10% dintre produsele alimentare din țările dezvoltate sunt contrafăcute.
Iată cum arată lista produselor falsificate:
- uleiul de măsline extravirgin.
- mierea naturală
- brânza
- cafeaua măcinată
- peștele
- laptele
- vinul
- unele fructe
Alimentele de calitate necesită timp și costuri mai ridicate iar cei care le falsifică o fac doar pentru profit, ignorând consecințele acțiunilor lor.
În acest context consumatorii sunt sfătuiți să fie foarte atenți și să-și aleagă cu mare atenție sursele de alimente.
Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump. În felul ăsta ne protejăm sănătatea”, este de părere și medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Potrivit roaliment.ro eticheta unui produs alimentar trebuie să conțină următoarele:
• denumirea produsului
• lista ingredientelor
• substantele care provoaca alergii sau intoleranta
• cantitatea anumitor ingrediente sau a categoriilor de ingrediente
• cantitatea neta de produs alimentar
• data durabilitatii minimale sau data limita de consum
• conditiile de pastrare si/sau conditiile de utilizare
• numele ori denumirea comerciala si adresa operatorului alimentar căruia ȋi revine
răspunderea pentru informarea consumatorilor cu privire la produsul alimentar
• țara de origine ori locul de provenienta (in special pentru alimentele de origine animala)
• instructiuni de utilizare (daca lipsa acestora ar ingreuna utilizarea corecta)
• în cazul bauturilor ce contin mai mult de 1,2% din volum alcool, concentratia alcoolica dobandita
• declaratia nutrițională
Foto: unica.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: